U organizaciji Hrvatske agencije za hranu u sklopu projekta „Podizanje svijesti i edukacija o EKOTURIZMU putem prekogranične suradnje” akronima ECOTOP dana 12. 3. 2014. održana je stručna radionica „Odrednice proizvodnje i prodaje ekološki uzgojene hrane”.
Projekt ECOTOP je dio IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Glavni cilj projekta, ukupne vrijednosti od oko 230 000€, uspostava je dugotrajne suradnje između mađarskih i hrvatskih obrazovnih i drugih institucija s ciljem podizanja svijesti i popularizacije ekoturizma te razvoj edukativnih programa i baza podataka za efikasnu podršku ekoturizmu kao gospodarskoj grani.
Cilj radionice bio je upoznati buduće i sadašnje ekološke proizvođače hrane s pravnim okvirom i zakonskom regulativom za otvaranje subjekta u poslovanju s hranom, higijenskim paketom, pravilima označavanja hrane te primjerima dobre ekoproizvođačke prakse u Hrvatskoj.
Navedene teme predstavili su stručnjaci iz ciljanih područja:
Prezentaciju „Registracija malih i srednjih subjekata u poslovanju s hranom” održao je Zdenko Šuvak, dipl. ing. preh. teh., viši sanitarni inspektor, zaposlen u Upravi za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja.
Ksenija Longo, univ. spec. techn. aliment., voditeljica Službe za organizaciju i koordinaciju službenih kontrola, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izložila je temu s naslovom „Higijenski paket”.
Izlaganje na temu „Označavanje hrane – obveze subjekata u poslovanju s hranom pri informiranju potrošača o hrani” održala je dr. sc. Sanja Kolarić Kravar, voditeljica Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane, Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede.
Predavanje naslova „Zakonska regulativa u ekološkoj proizvodnji i primjeri dobre ekoproizvođačke prakse” održao je Dubravko Kupčinovac, mag. ing. agr., zastupnik tvrtke BIOINSPEKT d.o.o.
Zadnju temu na radionici pod naslovom „Rezultati analize na kvalitetu i ostatke pesticida u jabukama iz ekološkog uzgoja” predstavila je dr. sc. Sanja Miloš, viši stručni savjetnik u Hrvatskoj agenciji za hranu.
Sukladno projektnom planu, radionici je prisustvovalo 25 sudionika, a razmijenjena znanja te iznesena mišljenja i prijedlozi koristit će se u daljnjem procesu izrade i testiranja edukacijskog programa za razvoj ekoturizma.