Nakon višegodišnjeg rada na unaprjeđivanju sustava kvalitete, Hrvatska agencija za hranu je certificirala svoj sustav upravljanja kvalitetom po standardu HRN ISO 9001:2008. Certifikaciju je obavila 2008. godine tvrtka Det Norske Veritas Adriatica d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.
Certifikat je izdan 19. siječnja 2009. godine.
HRVATSKA AGENCIJA ZA HRANU opredjeljuje se za usmjerenost na potrebe, očekivanja i zadovoljstvo korisnika, ustanova i pojedinaca te društva u cjelini, pruženom kvalitetom svojih usluga. To su najvažnije vrijednosti prema kojima Ustanova mjeri i određuje svoju ukupnu uspješnost.
Da bismo postizali, održavali i osnaživali te vrijednosti, trajno se obvezujemo:
-
postavljati si ambiciozne, mjerljive i ostvarive ciljeve kvalitete,
-
sustavno raditi na razumijevanju potreba, zahtjeva i očekivanja korisnika,
-
donositi odluke na temelju vjerodostojnih informacija i metodički obrađenih podataka,
-
uspostavljati poslovne odnose s inozemnim institucijama koji će rezultirati obostranom koristi radi provođenja temeljnih ciljeva Agencije i doprinosa ukupnom identitetu zemlje
njegovati i razvijati partnerske odnose s dobavljačima i korisnicima,
-
primjenjivati i poboljšavati djelotvornost sustava upravljanja kvalitetom temeljenog na zahtjevima međunarodne norme ISO 9001:2008,
-
zapošljavati stručne i odgovorne osobe koje će proaktivno pristupati poslu, etično i samokritično, koji su spremni permanentno učiti i ostavljati svoja djela na raspolaganje drugima,
-
stvarati i održavati poslovno okruženje u kojem će zaposlenici biti motivirani i stimulirani u svom radu radi ostvarivanja zacrtanih ciljeva.
VIZIJA:
Znanost kao temelj postizanja visoke razine zaštite potrošača i sigurne hrane duž cijelog prehrambenog lanca te osnaživanje povjerenja potrošača u sustav sigurnosti hrane.
MISIJA:
Hrvatska agencija za hranu (HAH) doprinosi sustavu sigurnosti hrane i hrane za životinje Republike Hrvatske:
- izradom neovisne znanstvene procjene rizika u području hrane i hrane za životinje,
- pružanjem stručne i znanstvene podloge upraviteljima rizika za donošenje utemeljenih odluka,
- prikupljanjem i analizom rezultata službenih kontrola i ostalih podataka u svrhu karakteriziranja i praćenja rizika koji imaju izravan ili neizravan utjecaj na sigurnost hrane i hrane za životinje,
- nedvosmislenim i pravovremenim obavještavanjem javnosti o rezultatima svoga rada,
- edukacijom svih zainteresiranih strana vezano za rizike porijeklom iz hrane i hrane za životinja,
- kao kontakt točka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).