U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 16. listopada u Osijeku, povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, održan je međunarodni skup „Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane”. Ovaj međunarodni skup održan je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. Ive Josipovića i Ministarstva poljoprivrede.
Na skupu je sudjelovalo oko 130 predstavnika nadležnih tijela, poljoprivrednih proizvođačkih organizacija, predstavnika industrije, organizacija potrošača, znanstvenika te ostalih dionika, s područja Hrvatske i regije.
U uvodnom dijelu programa, prisutne goste pozdravili su ravnateljica HAH-a, Andrea Gross-Bošković, Klara Szeker, predstavnica FAO-a, Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika grada Osijeka, Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije te Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede Republike Hrvatske.
Sudionicima se video porukom obratio i predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Ivo Josipović.
Prvo od šest plenarnih predavanja na temu Zdravi prehrambeni sustavi = zdravi ljudi održala je Klara Szeker, FAO Regionalni ured za Europu i Centralnu Aziju, sa sjedištem u Budimpešti.
Slijedilo je izlaganje Nancy Butijer, voditeljice Službe za gospodarsku multilateralu, gospodarska i socijalna pitanja pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Održivi razvoj i dostupnost sigurne hrane u kontekstu post-2015. razvojnog okvira Ujedinjenih naroda.
O stanju ekološke i integrirane poljoprivrede u RH govorila je Darija Musulin, voditeljica Odjela za ekološku i integriranu proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede.
Nakon pauze je Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, održala izlaganje o održivim prehrambenim sustavima kao modelu budućeg razvoja.
Zatim je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, govorio o održivim sustavima u praksi kroz predstavljanje projekta Agri-Conto-Cleen.
Zadnje izlaganje u plenarnom dijelu Izgradnja fleksibilnih, urbanih prehrambenih sustava – novi koncepti i naučene lekcije u praksi održao je Henk de Zeeuw, viši stručni savjetnik RUAF-fundacije iz Nizozemske.
U završnom dijelu skupa je Gordana Bulić iz Udruženja potrošača regije iz Tuzle predstavila projekt „Europa za građane – prava potrošača u regiji jugoistočne Europe i europska praksa”.
Prema programu uslijedila su pitanja sudionika te rasprava koju je kao i sva izlaganja moderirala Vlatka Buzjak iz Hrvatske agencije za hranu.
Tijekom rasprave, uz sudjelovanje predavača i sudionika skupa govorilo se o raširenosti i razvijenosti urbanih prehrambenih sustava, te o poticanju i spremnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača na prihvaćanje koncepata održive poljoprivredne proizvodnje.