Hrvatska agencija za hranu (HAH), već šestu godinu za redom, u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Ministarstvom poljoprivrede, organizira obilježavanje Svjetskog dana hrane 2015. Ove godine će se to održati u sklopu 1. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane, 6. – 7. listopada 2015. na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.
S obzirom da su FAO i Ujedinjeni narodi (UN) 2015. godinu proglasili Međunarodnom godinom tla te kako bi naglasili važnost zdravog tla kao osnovne sastavnice okoliša i temeljnog resursa za proizvodnju sigurne hrane, upravo je tlo tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane.
Pokretanjemrasprave o tlu na akademskoj razini, nastojati će se doprinijeti ostvarenju ciljeva UN-a:
- bolje razumijevanje važnosti tla za osiguravanje dostupnosti sigurne hrane,
- isticanje važnosti tla kao temelja za očuvanje osnovne funkcije ekosustava,
- edukacijajavnost o ključnoj ulozi tla u proizvodnji hrane, ublažavanju klimatskih, promjena i siromaštva,
- poticanje održivog razvoja,
- davanje podrške učinkovitim politikama i mjerama za održivo upravljanje i zaštitu tla.
O problematici tla iz raznih perspektiva govorit će eminentni predavači – predstavnici akademske zajednice i nadležnih tijela.
Samo iz zdravog tla mogu niknuti zdrave biljke koje će prehraniti svijet te povodom Svjetskog dana hrane upućujemo poruku: Ozdravimo tlo, nahranimo Zemlju!
Program konferencije pogledajte ovdje.
Više o Međunarodnoj godini tla pročitajte na linku.