1) Održavajte čistoću
- Perite ruke prije rukovanja hranom i često za vrijeme pripreme hrane.
- Perite ruke nakon obavljanja nužde.
- Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite prilikom pripreme hrane.
- Zaštitite kuhinju i hranu od kukaca, nametnika i drugih životinja.
ZAŠTO?
Iako većina mikroorganizama ne uzrokuje bolesti, opasni mikroorganizmi se često mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Ovi mikroorganizmi mogu se naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i mogu se prenijeti na hranu čak i najmanjim dodirom te uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.
2) Odvojite sirove namirnice od kuhane hrane
- Odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane.
- Prilikom obrade sirovih namirnica upotrebljavajte posebnu opremu i pribor poput noževa i daski za rezanje.
- Čuvajte hranu u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i pripremljene hrane.
ZAŠTO?
Sirove namirnice, a posebno meso, perad, riba i morski plodovi, kao i njihovi sokovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice tijekom pripreme i čuvanja hrane.
3) Potpuno termički obradite hranu
- Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, a posebno meso, perad, jaja te ribu i plodove mora.
- Hrana poput juhe ili variva treba provrijeti kako bi dostigla temperaturu od 70 °C. Za meso i perad, provjerite je li njihov sok bistar, a ne ružičaste boje. Najbolje bi bilo upotrijebiti termometar.
- Temeljito podgrijte već kuhanu hranu.
ZAŠTO?
Temeljito kuhanje i pečenje ubija gotovo sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnica pri 70 °C može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju. Posebna pažnja potrebna je kod pojedinih namirnica poput mljevenog mesa, kosanog i rolanog pečenja, velikih komada mesa i cijele peradi.
4) Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama
- Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.
- Nakon konzumiranja spremite u hladnjak svu skuhanu i lako pokvarljivu hranu (po mogućnosti ispod 5 °C).
- Kuhanu ili pečenu hranu prije posluživanja zagrijte tako da se vidi isparavanje (iznad 60 °C).
- Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjaku.
- Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.
ZAŠTO?
Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ukoliko se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturi ispod 5 °C ili iznad 60 °C, usporava se ili zaustavlja rast mikroorganizama. Neki opasni mikroorganizmi mogu se razvijati i ispod 5 °C.
5) Upotrebljavajte sigurnu vodu i sirove namirnice
- Upotrebljavajte sigurnu vodu ili ju prokuhajte kako bi je učinili sigurnom.
- Odaberite svježe i sigurne namirnice.
- Odaberite namirnice koje su termički obrađene, kao što je pasterizirano mlijeko.
- Perite voće i povrće, osobito ako se jede sirovo.
- Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja.
ZAŠTO?
Sirova hrana, uključujući vodu i led, može biti zagađena opasnim mikroorganizmima i kemikalijama. U pljesnivoj i oštećenoj hrani mogu se razviti toksične tvari. Pažljiv odabir sirovih namirnica i jednostavne mjere poput pranja i guljenja mogu smanjiti rizik.
Prijevod na hrvatski jezik: The World Bank, Croatia Country Office, Zagreb
Prevedeno uz dozvolu «Five keys to safer food» Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), 2001
Idejno rješenje plakata Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
Plakat u PDF formatu preuzmite ovdje
5 ključeva sigurnosti hrane na moderan i pristupačan način prikazani su spotom „4O“ Hrvatske agencije za hranu i Ministarstva poljoprivrede.