Uredba (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani propisuje pravila koja se primjenjuju na označavanje hrane, a njena je provedba osigurana Zakonom o informiranju potrošača o hrani.
Osnovni razlog zašto se zahtijevaju obvezne informacije o hrani je taj da se potrošačima omogući prepoznavanje i pravilna upotreba hrane kako bi donijeli pravilnuOpširnije
EFSA donijela Znanstveno mišljenje o evaluaciji alergena porijeklom iz hrane, za potrebe označavanja
EFSA je ažurirala svoje znanstvene savjete o alergenima porijeklom iz hrane. EFSA-ino znanstveno mišljenje detaljno razmatra sve prehrambene proizvode i tvari koje mogu izazvati alergije, a čija prisutnost u hrani, u skladu sa zakonodavstvom EU, mora biti označena na proizvodu. To su žitarice koje sadrže gluten, zatim mlijeko, jaja, orasi,Opširnije
HR RASFF - OBAVIJEST ZA POTROŠAČE - Povlačenje i opoziv proizvoda: Alnatura „4-Korn Getreidebrei“ (250 g, rok trajanja do 30.11.2015.)
Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: Alnatura „4-Korn Getreidebrei“ – dječja hrana (250 g, rok trajanja do 30.11.2015.).
Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest iz Europske komisije o nalazu tropanalkaloida uOpširnije
EFSA procijenila rizik od prijenosa virusa ebole preko mesa afričkih divljih životinja
Na zahtjev Europske komisije, EFSA-ini znanstvenici su procijenili kako je trenutno rizik od prijenosa ebole preko mesa afričkih divljih životinja nizak. Virus ebole pronađen je u mesu divljih životinja autohtonih u afričkim šumama kao što su voćni šišmiši, gorile, čimpanze i djuker antilope. Uvoz mesa divljači iz Afrike u EUOpširnije
- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“