Kontaminacija mrkve, lukovičastog (poput luka i češnjaka) i stabljičastog povrća (poput šparoga) norovirusom i bakterijama Salmonella, Yersinia, Shigella uzrokovana je okolišnim čimbenicima kao što su blizina farmi, pristup domaćih i divljih životinja područjima gdje se uzgaja povrće te korištenje onečišćene vode za navodnjavanje ili onečišćene opreme.
To su neki od zaključakaOpširnije
Doneseno znanstveno mišljenje HAH-a o prisutnosti žive, olova, kadmija i arsena u akvatičnim organizmima na tržištu Republike Hrvatske
Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o prisutnosti žive, olova, kadmija i arsena u akvatičnim organizmima na tržištu Republike Hrvatske.
Akvatični organizmi predstavljaju vrlo značajan izvor kvalitetnih bjelančevina i masnih kiselina te stoga zauzimaju važno mjesto u ljudskoj prehrani. Na značaj ribljeg mesa u prehraniOpširnije
Doneseno znanstveno mišljenje Hrvatske agencije za hranu o prisutnosti ftalata u hrani
Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani s ciljem procjene rizika od ovih kontaminanata na zdravlje potrošača u RH.
Ftalati (diesteri ftalatne kiseline) su kemijski spojevi koji se koriste prvenstveno u svrhu poboljšanja savitljivosti različitih vrsta plastika. Njihova prisutnost je otkrivenaOpširnije
Predstavljena knjiga „Uvod u sigurnost hrane“
U Zagrebu je predstavljena knjiga Uvod u sigurnost hrane. Knjiga predstavlja zajednički rad hrvatskih i slovenskih stručnjaka, a njena dodatna vrijednost proistječe i iz njezina multidisciplinarnog karaktera koji joj daje tim autora, stručnjaka u različitim područjima koji su svoja znanja stjecali i primjenjuju u području znanosti, proizvodnje te donošenja iOpširnije
- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“