Hrvatska već 23. godinu zaredom obilježava Svjetski dan voda s ciljem skretanja pozornosti na važnost pitke vode te promoviranja održivog upravljanja vodnim resursima. Ovogodišnji slogan je "Voda i održivi razvoj". Naglasak je stavljen na različitu povezanost vode i brojnih sektora, koje trebamo razmotriti pri kreiranju budućnosti kakvu želimo.Opširnije
EFSA: Rizik od prijenosa ebole putem hrane
Nema dokaza da se virus ebole može prenijeti putem hrane u Europsku uniju, zaključuju znanstvenici iz EFSA-e. Izvješće procjenjuje rizik od prijenosa ebole konzumiranjem sirove hrane (biljke, voće i povrće) koja se legalno uvozi u EU iz afričkih zemalja. Do sada nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze kod ljudi od konzumacije ovih namirnica.Opširnije
EFSA: Salmonella i Campylobacter pokazuju značajnu razinu rezistencije na antimikrobna sredstva koja se koriste kod ljudi i životinja
Mogućnosti liječenja nekih najčešćih zaraza podrijetlom iz hrane su u padu, jer tipovi bakterija (tzv. "izolata") i dalje pokazuju otpornost na antimikrobne lijekove. Na primjer, izolati salmonele, rezistentni na različite lijekove, nastavljaju se širiti Europom. Također, u nekim državama članicama EU prijavljena je visoka razina rezistencije na antimikrobni ciprofloksacin kod izolata kampilobaktera u ljudi i životinja. Ovo su neki od rezultata najnovijeg Sažetog izvješća EU o antimikrobnoj rezistenciji (AMR) zoonotskih bakterija i bakterija indikatora iz ljudi, životinja i hrane (EFSA-ECDC), koje analizira podatke iz 2013. godine.Opširnije
Završen međunarodni FP7 projekt PROMISE
Krajem 2014. godine s uspjehom je završen trogodišnji FP7 međunarodni projekt Europske Unije pod nazivom PROMISE - “Protection of consumers by microbial risk mitigation through combating segregation of expertise”.Opširnije
- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“