Europska komisija (EK) povoljno je procijenila implementaciju sustava monitoringa GSE u HR, identifikaciju i sustav sljedivosti goveda i zabranu hrane za životinje (the feed ban) te odlučila kako se EU26 može smatrati jedinstvenom epidemiološkom jedinicom. EU26 obuhvaća sve zemlje članice Europske Unije osim Bugarske i Rumunjske.
OpširnijeDoneseno znanstveno mišljenje HAH-a o pirolizidin alkaloidima u čajevima na tržištu RH
Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o pirolizidin alkaloidima u čajevima na tržištu RH. Uz procjenu rizika od ovih kontaminanata za zdravlje potrošača u RH, jedan od ciljeva izrade znanstvenog mišljenja bio je i upotpunjavanje zajedničke baze podataka na razini EU s rezultatima dobivenim laboratorijskim analizama.
OpširnijeEFSA i ECDC upozoravaju: antimikrobna rezistencija raste u EU
U najnovijem izvješću o antimikrobnoj rezistenciji (AMR) bakterija uzročnika zoonoza navodi se kako u Europi bakterije u ljudima, hrani i životinjama i dalje pokazuju otpornost na najčešće korištena antimikrobna sredstva. Znanstvenici upozoravaju da je otpornost na ciprofloksacin, značajno antimikrobno sredstvo za liječenje infekcija u ljudi, vrlo visoka kod Campylobacter spp., što utječe na smanjenje mogućnosti učinkovitog liječenja teških infekcija koje se prenose hranom. Također, naglašavaju kako se multirezistentne bakterije roda Salmonella nastavljaju širiti diljem Europe.
OpširnijeBilateralni znanstveni projekt Komparativna studija o utjecaju siromaštva na pothranjenost i pretilost, te prehrambene i životne navike školske djece gradova Podgorice i Osijeka
Hrvatska agencija za hranu, kao sudionik, uključila se u bilateralni znanstveni projektu između Hrvatske i Crne Gore pod nazivom Komparativna studija o utjecaju siromaštva na pothranjenost i pretilost, te prehrambene i životne navike školske djece gradova Podgorice i Osijeka (CROMONT). Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i traje dvije godine.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“