Glavna uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) izdala je letak Materijali i predmeti koji dolaze u dodir s hranom u kojem se nalazi sažetak aktualnog zakonodavnog okvira Europske unije (EU) u području materijala koji dolaze u dodir s hranom. Letak je namijenjen dionicima u prehrambenoj industriji, a naglašava važnost propisa u području materijala koji dolaze u dodir s hranom radi osiguravanja sigurnosti hrane na jedinstvenom tržištu.
OpširnijeStručna praksa u Europskoj agenciji za sigurnost hrane
Diplomirali ste i u potrazi ste za zanimljivim i poučnim iskustvom u dinamičnoj europskoj agenciji? Želite primijeniti stečena znanja i vještine u nekom od područja djelovanja EFSA-e? Želite biti uključeni u rad europske organizacije?
Kao praktikant sudjelovat ćete u redovnim aktivnostima EFSA-e pod vodstvom stručnog mentora te steći vrijedno iskustvo u multikulturalnom okruženju.
Prijave za natječaj možete poslati najkasnije do ponoći 31. srpnja 2016.
OpširnijeEFSA poziva stručnjake da se pridruže znanstvenim odborima
Znanstvenik ste s iskustvom u kemijskoj procjeni rizika? Želite raditi na poboljšanju sigurnosti hrane u Europi?
Prijavite se kako bi se pridružili Znanstvenom odboru za prehrambene aditive i nutrijente dodane hrani (ANS) ili Znanstvenom odboru za materijale u dodiru s hranom, enzime, arome i pomoćne tvari u procesu proizvodnje (CEF) Europske agencije za sigurnost hrane.
Najuspješniji kandidati postat će članovi navedenih odbora od 1. srpnja 2017.
OpširnijePredstavljena prva faza projekta: Istraživanje kvalitete naizgled istih proizvoda na tržištima starih i novih država članica
U utorak, 17. svibnja, u Hrvatskoj agenciji za hranu, europarlamentarka Biljana Borzan i ravnateljica HAH-a Andrea Gross-Bošković održale su konferenciju za medije na kojoj su predstavile prvu fazu projekta: Istraživanje kvalitete naizgled istih proizvoda na tržištima starih i novih država članica EU. Tijekom projekta bit će testirani proizvodi s područja Hrvatske i Njemačke.
„Pri izboru proizvoda koje ćemo testirati, nipošto se nismo htjeli osloniti na „intuiciju“, već na konkretnu, mjerljivu, povratnu informaciju od potrošača i njihovu percepciju proizvoda i tržišta uopće. Važno je naglasiti kako proizvodi koji će biti testirani nisu nužno različite kvalitete pa ih nipošto ne treba unaprijed stavljati u negativan kontekst. Ono što Hrvatska agencija za hranu, kao neovisna institucija, može jamčiti je da će sva ispitivanja biti odrađena izuzetno stručno i profesionalno te da će dobiveni rezultati biti predstavljeni javnosti transparentno“, kazala je ravnateljica Gross-Bošković.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“