Krpeljni encefalitis (KE) je najznačajnija virusna zoonoza prenošena krpeljima u Europi. U posljednjih nekoliko desetljeća broj kliničkih slučajeva u ljudi u velikom broju europskih država značajno se povećava na područjima koja su prirodna žarišta bolesti, a na pojedinim endemijskim područjima zabilježeno je povećanje broja oboljelih i do 400 %. Rezultati dosadašnjih istraživanja proširenosti KE u Republici Hrvatskoj potvrđuju da je pogranično područje sa Slovenijom, sjeverozapadna Hrvatska, područje najveće učestalosti oboljenja ljudi. Sporadična oboljenja zabilježena su i na drugim područjima s najvećom učestalošću u Gorskom kotaru.
OpširnijeHrvatska agencija za hranu objavila je Profil rizika od norovirusa u zelenom lisnatom povrću u Republici Hrvatskoj
Hrvatska agencija za hranu je provela istraživanje u kojem su uzorci svježe zelene salate analizirani na prisutnost norovirusa genogrupa GI i GII. Rezultati analiza pokazali su da niti u jednom uzorku zelene salate nije utvrđena prisutnost norovirusa. S obzirom na rezultate kontaminiranosti zelenog lisnatog povrća i službeno prijavljenog broja ljudi oboljelih od bolesti uzrokovanih norovirusom, rizik od norovirusa iz zelenog lisnatog povrća u RH može se smatrati zanemarivim.
OpširnijeU Hrvatskoj započelo prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i male djece
Hrvatska agencija za hranu, zajedno sa partnerima, započela je prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i male djece u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem će biti obuhvaćen reprezentativni uzorak dojenčadi od 3-11 mjeseci, male djece uzrasta od 1-3 godine, te djece od 3-9 godina, kao i podgrupa isključivo dojene djece. Kako su ove dobne skupine ujedno i najranjivije kada je u pitanju izloženost mogućim kontaminantima porijeklom iz hrane, ovo istraživanje posebno je važno s javno-zdravstvenog aspekta.
„Podaci dobiveni ovim istraživanjem, osim za procjenu izloženosti, moći će se višestruko upotrijebiti, jer su od izuzetnog interesa nutricionista, liječnika, prehrambene industrije, subjekata u poslovanju s hranom, oglašivača te svakog potrošača koji vodi brigu o svojoj prehrani,“ ističe voditeljica projekta, dr.sc. Darja Sokolić iz Hrvatske agencije za hranu (HAH).
OpširnijeStručna praksa u Europskoj agenciji za sigurnost hrane
Diplomirali ste i u potrazi ste za izazovnim iskustvom u vodećoj znanstvenoj europskoj agenciji? Ovaj program stručne prakse je izvrsna prilika za stjecanje profesionalnog iskustva te razvoj i jačanje sposobnosti i vještina u području vašeg interesa.
Kao praktikant, sudjelovat ćete u redovnim aktivnostima EFSA-e pod vodstvom stručnog mentora te steći vrijedno iskustvo u multikulturalnom okruženju.
Prijave za natječaj možete poslati najkasnije do ponoći 31. srpnja 2017.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“