Hrvatska agencija za hranu zaprimila je preko EFSA-ine Focal point mreže informacije i procjenu rizika za fipronil koju je izradio njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR).
OpširnijeFAO: Bolest kvrgave kože – terenski priručnik za veterinare
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) izdala je terenski priručnik za veterinare o bolesti kvrgave kože, kako bi im se olakšao način postupanja u situacijama u kojima se veterinari po prvi puta susreću s ovom bolesti. U priručniku se mogu naći informacije o samoj bolesti, kliničkim znakovima, zemljopisnoj distribuciji, epidemiologiji i načinima prijenosa. Opisani su postupci u slučajevima postavljanja sumnje i/ili potvrđivanja slučajeva bolesti, prikupljanju i transportu uzoraka do laboratorija, kao i načini podizanja svijesti svih dionika o ovoj bolesti te nadzor nakon pojave bolesti.
OpširnijeEU izvješće: sve više dokaza o povezanosti između upotrebe antibiotika i otpornosti na antibiotike
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) iskazuju zabrinutost zbog utjecaja uporabe antibiotika na povećanje bakterija otpornih na antibiotike. Novo izvješće ove tri agencije donosi najnovije podatke o potrošnji antibiotika i otpornosti na antibiotike, a odraz je poboljšanog nadzora diljem Europe.
Izvješće ističe kako još uvijek postoje značajne razlike diljem Europske unije u primjeni antibiotika na životinjama i ljudima te kako će smanjenje njihove nepotrebne uporabe imati utjecaj na pojavnost otpornosti.
OpširnijeNova brošura HAH-a: Smjernice za prevenciju i smanjenje kontaminacije patulinom u sokovima od jabuka i sastojcima sokova od jabuka u drugim pićima
Hrvatska agencija za hranu već nekoliko godina provodi istraživanje o koncentraciji patulina u sokovima od jabuka, a 2016. godine objavljeno je i Znanstveno izvješće o patulinu u sokovima od jabuka. U tijeku je izrada Znanstvenog mišljenja kojim će biti obuhvaćeni trogodišnji rezultati istraživanja.
Kako bismo jednostavne mjere vezano za patulin, a koje predlaže FAO, približili našim proizvođačima i prerađivačima jabuka, njihov smo tekst preveli i prilagodili za naše potrebe. U prijevodu i izradi Smjernica za prevenciju i smanjenje kontaminacije patulinom u sokovima od jabuka i sastojcima sokova od jabuka u drugim pićima, sudjelovali su stručnjaci iz Znanstvenog odbora za kemijske opasnosti HAH-a, iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, te iz Hrvatske agencije za hranu.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“