Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je prilikom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u svježem mesu peradi – pileća prsa, pileći batak i zabatak, pilećem mljevenom mesu i pilećem strojno otkoštenom mesu utvrđena bakterija Salmonella spp.
Uzorkovanje je provedeno u odobrenom objektu Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec, Veliki Bukovec, Franje Sovića 45, odobrenog broja 1860.
Proizvod, pileća prsa LOT 170324 proizveden 24. ožujka 2017. godine, pileći batak i zabatak LOT 170324, pileće mljeveno meso proizvedeno 24. ožujka 2017. godine pileće strojno otkošteno meso proizvedeno 24. ožujka 2017. godine, prema nalazu veterinarske i sanitarne inspekcije više se ne nalazi na tržištu. Subjekt u poslovanju s hranom obavijestio je potrošače o nalazu i mogućnosti povrata proizvoda.
Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.
Hrvatska agencija za hranu izradila je studiju o Inicijalnoj procjeni rizika u kojoj navodi da su bakterije iz roda Salmonella potencijalno opasne.
Dodatni podaci o proizvodu:
Proizvođač: Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec, Veliki Bukovec, Franje Sovića 45
Obavijest se odnosi isključivo na gore navedene proizvode.