Aula Magna, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
DAN 1 Ponedjeljak, 16. listopada 2017.
09:00 – 10:00
PRIJAVA SUDIONIKA
10:00 – 10:30
POZDRAVNE RIJEČI
-
- Himna, vokalni ansambl BREVIS
- Svjetski dan hrane- promotivni video
- Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH)
- Krunoslav Zmaić, dekan poljoprivrednog fakulteta u Osijeku
- Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika grada Osijeka
- Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije
- Poruka generalnog direktora FAO-a José Graziane da Silve povodom Svjetskog dana hrane 2017
Katalin Ludvig, Savjetnica za ruralni razvoj, FAO Regionalni ured za Europu i Centralnu Aziju - Stef Bronzwaer, Voditelj odjela za Savjetodavno vijeće i znanstvenu suradnju, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
- Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra, Ministarstvo zdravstva
- Tomislav Tolušić, ministar, Ministarstvo poljoprivrede
10:30 – 11:00
PAUZA ZA KAVU-ČAJ / IZJAVE ZA NOVINARE
11:00 – 13:30
OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HRANE 2017
Moderatori: Danijela Stražanac, dipl. ing. preh. teh., HAH
Martina Jurković, dipl. ing. preh. teh., HAH
Moderatori: Danijela Stražanac, dipl. ing. preh. teh., HAH
Martina Jurković, dipl. ing. preh. teh., HAH
11:00 – 11:25
Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj
Katalin Ludvig, dipl. oec., dipl. ing., Stručnjak za ruralni razvoj, FAO Regionalni ured za Europu i Centralnu Aziju, Budimpešta, Mađarska
Katalin Ludvig, dipl. oec., dipl. ing., Stručnjak za ruralni razvoj, FAO Regionalni ured za Europu i Centralnu Aziju, Budimpešta, Mađarska
11:25 – 11:50
Utjecaj mjera ruralnog razvoja na prehrambenu sigurnost
Krešimir Ivančić, dipl.ing.agr., pomoćnik ministra, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Ivančić, dipl.ing.agr., pomoćnik ministra, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
11:50 – 12:15
Uloga Savjetodavne službe u sprečavanju širenja zlatne žutice vinove loze
Zdravko Tušek, dipl.ing.agr, ravnatelj, Savjetodavna služba, Zagreb, Hrvatska
Zdravko Tušek, dipl.ing.agr, ravnatelj, Savjetodavna služba, Zagreb, Hrvatska
12:15 – 12:40
Globalizacija migracija i njihov odraz na Hrvatsku i Europsku uniju u cijelosti
Prof. dr. sc. Anđelko Milardović, znanstveni savjetnik, Institut za migracije i narodnosti, Zagreb, Hrvatska
Prof. dr. sc. Anđelko Milardović, znanstveni savjetnik, Institut za migracije i narodnosti, Zagreb, Hrvatska
12:40 – 13:05
Istraživanje i suradnja – EU Risk Assessment Agenda
Dr. sc. Stef Bronzwaer, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Parma, Italija
Dr. sc. Stef Bronzwaer, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Parma, Italija
13:05 – 13:30
RASPRAVA I ZAKLJUČCI SVJETSKOG DANA HRANE 2017
13:30 – 14:30
RUČAK
14:30 – 17:00
OKRUGLI STOL – GM HRANA: ANALIZA RIZIKA-NACIONALNO I GLOBALNO
Moderator: Mislav Togonal
Moderator: Mislav Togonal
14:30 – 14:50
Percepcija i stavovi potrošača na području Republike Hrvatske vezano za problematiku GM hrane
Andrea Gross-Bošković, dipl. ing. preh. teh. i bioteh., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Andrea Gross-Bošković, dipl. ing. preh. teh. i bioteh., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
14:50 – 15:10
Strategije i izazovi upravljanja rizikom u području GM hrane
Valentina Zoretić-Rubes, dipl.ing., Ministarstvo zdravstva, Zagreb, Hrvatska
Valentina Zoretić-Rubes, dipl.ing., Ministarstvo zdravstva, Zagreb, Hrvatska
15:10 – 15:30
Trenutno stanje i upravljanje rizikom u području GM hrane – perspektiva Ministarstva poljoprivrede
Doc. dr. sc. Jelena Đugum, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Doc. dr. sc. Jelena Đugum, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
15:30 – 15:50
Što znamo o GMO, a što o prirodnoj hrani?
Prof. dr. sc. Ivan-Krešimir Svetec, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Prof. dr. sc. Ivan-Krešimir Svetec, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
15:50 – 16:50
OKRUGLI STOL – RASPRAVA
– Predavači Okruglog stola
– Prof. dr. sc. Vladimir Mrša, Predsjednik Znanstvenog odbora za hranu i hranu za životinje koja sadrži GMO Hrvatske agencije za hranu
-Tanja Popović Filipović, Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske
– Predavači Okruglog stola
– Prof. dr. sc. Vladimir Mrša, Predsjednik Znanstvenog odbora za hranu i hranu za životinje koja sadrži GMO Hrvatske agencije za hranu
-Tanja Popović Filipović, Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske
16:50 – 17:00
ZAKLJUČCI I ZAVRŠETAK PRVOG DANA
DAN 2 Utorak, 17. listopada 2017.
08:30 – 09:00
PRIJAVA SUDIONIKA
09:00 – 10:40
1. SEKCIJA: KOMUNIKACIJA O RIZIKU I MEĐUNARODNA SURADNJA
Moderator: Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. preh. teh., HAH
Moderator: Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. preh. teh., HAH
09:00 – 09:20
Rad EFSA-e u području komunikacije rizikom
Dr. sc. Stef Bronzwaer, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Parma, Italija
Dr. sc. Stef Bronzwaer, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Parma, Italija
09:20 – 09:40
Aktivnosti u području međunarodne suradnje
Mr.sc. Marina Deur, Ministarstvo poljoprivrede
Mr.sc. Marina Deur, Ministarstvo poljoprivrede
09:40 – 10:00
Izgradnja kapaciteta procjene rizika – vizija budućnosti
Dr. sc. Nicole Gollnick, Savezni institut za procjenu rizika – BfR, Berlin, Njemačka
Dr. sc. Nicole Gollnick, Savezni institut za procjenu rizika – BfR, Berlin, Njemačka
10:00 – 10:20
Krizna komunikacija: Što (ne)činiti za vrijeme krize?
Sara Mikrut Vunjak, dipl. iur., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Sara Mikrut Vunjak, dipl. iur., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
10:20 – 10:40
RASPRAVA I ZAKLJUČCI
10:40 – 11:00
PAUZA ZA KAVU
11:00 – 13:00
2. SEKCIJA: ZNANOST O PREHRANI U SLUŽBI PROCJENE RIZIKA
Moderator: doc. dr. sc. Ines Banjari, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Moderator: doc. dr. sc. Ines Banjari, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
11:00 – 11:20
Alergije porijeklom iz hrane – trenutno stanje i izazovi za budućnost
Doc. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr.med., Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb, Hrvatska
Doc. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr.med., Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb, Hrvatska
11:20 – 11:40
Prehrambene navike – Case study: Finska
Dr. sc. Liisa Valsta, Nacionalni zavod za zdravstvo i socijalnu skrb, Helsinki, Finska
Dr. sc. Liisa Valsta, Nacionalni zavod za zdravstvo i socijalnu skrb, Helsinki, Finska
11:40 – 12:00
Trendovi u prehrani i prehrambenom ponašanju
Doc. dr. sc. Irena Keser, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Doc. dr. sc. Irena Keser, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
12:00 – 12:20
EU Menu – Prvo hrvatsko istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i male djece
Dr. sc. Darja Sokolić, dipl. ing. preh. teh, Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Dr. sc. Darja Sokolić, dipl. ing. preh. teh, Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
12:20 – 12:40
Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane? Predstavljanje vodiča
Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek, Hrvatska
Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek, Hrvatska
12:40 – 13:00
RASPRAVA I ZAKLJUČCI
13:00 – 13:30
PAUZA ZA KAVU I LAGANA ZAKUSKA
13:30 – 15:10
3. SEKCIJA: PROCJENA RIZIKA – PREGLED PRAKSE
Moderator: mr.sc. Jasenka Petrić, dipl. ing. preh. teh., HAH
Moderator: mr.sc. Jasenka Petrić, dipl. ing. preh. teh., HAH
13:30 – 13:50
Sigurnost hrane i okolišna procjena rizika – put naprijed?
Dr. sc. Danica Grahek Ogden, Norveško znanstveno vijeće za sigurnost hrane (VKM), Oslo, Norveška
Dr. sc. Danica Grahek Ogden, Norveško znanstveno vijeće za sigurnost hrane (VKM), Oslo, Norveška
13:50 – 14:10
Procjena rizika od S. Infantis u mesu brojlera
Dr. sc. Brigita Hengl, dr. med. vet., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Dr. sc. Brigita Hengl, dr. med. vet., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
14:10 – 14:30
Molekularni dokaz protozoona Cryptosporidium hominis i bičaša Giardia duodenalis u uzojima kamenica (Ostrea edulis) i dagnji (Mytilus galloprovincialis) iz Hrvatske
Dr. sc. Relja Beck, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Dr. sc. Relja Beck, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
14:30 – 14:50
Procjena izloženosti konzumenata u HR nitratima iz hrane
Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing., Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
14:50 – 15:10
RASPRAVA I ZAKLJUČCI
15:10 – 15:30
ZAVRŠNA RIJEČ I ZATVARANJE KONFERENCIJE
Program konferencije možete preuzeti ovdje.