Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o učinku smanjenog unosa kuhinjske soli u prehrani ljudi s ciljem znanstvene potpore Nacionalnoj strategiji za smanjenje unosa kuhinjske soli.
Prema rezultatima i dokumentima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nezarazne kronične bolesti su glavna prijetnja ljudskom zdravlju i ekonomskom napretku.Opširnije
Rizik za zdravlje ljudi povećava se produljenjem vremena pohrane jaja
Produljenje vremena pohrane jaja kod kuće ili na prodajnim mjestima povećava rizik od zaraze sa salmonelom, navodi se u EFSA-inom najnovijem znanstvenom mišljenju o javnozdravstvenom riziku iz jaja. Stručnjaci su se usredotočili na rizik za konzumente koji uzrokuje Salmonella Enteritidis, bakterija odgovorna za najveći broj epidemija u EU povezanih uzOpširnije
EFSA: Smanjenje bolesti grebež ovaca (scrapie) moguće je samo s učinkovitim uzgojnim programom
U zadnjih deset godina bolest klasični* grebež ovaca smanjio se u zemljama koje su uspješno implementirale uzgojne programe za otpornost, tvrde EFSA-ini stručnjaci.
EFSA je procijenila situaciju s grebežom ovaca u EU nakon što je prošlo 10 godina od uvođenja ozbiljnih mjera za nadzor i kontrolu ove bolesti. Grebež ovaca jeOpširnije
Rezultati testiranja na prisutnost konjskog mesa u Europskoj Uniji (EU) pokazuju poboljšanje
Drugi val koordiniranog testiranja koje se provodi na području EU na proizvodima od govedine na prisutnost DNK iz mesa konja donio je pozitivne rezultate u smislu značajnog poboljšanju situacije u odnosu na 2013. godinu. U koordiniranoj akciji testiranja bile su obuhvaćene sve EU zemlje članice (28) te Norveška, Island iOpširnije
- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“