U organizaciji Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatske agencije za hranu (HAH) u vijećnici Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku od 17. – 19. lipnja 2015. održana je radionica pod nazivom „Introductory training on Standard sample description and FoodEx2“. Radionicu su vodili renomirani stručnjaci iz EFSA-e, dr.sc. Enikő Varga i dr.sc. Francesco Vernazza, članovi tima koji je kreirao novi standard klasifikacije hrane u području sigurnosti hrane FoodEx2 i obrazac za prijenos rezultata službenih kontrola u EFSA-u - SSD2.Opširnije
Doneseno znanstveno mišljenje HAH-a o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje
Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje.Opširnije
EFSA donijela znanstveno mišljenje o akrilamidu u hrani
EFSA-in Znanstveni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu (CONTAM) izradio je Znanstveno mišljenje o akrilamidu u hrani u kojem su nanovo potvrdili prijašnje procjene da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod potrošača svih starosnih skupina. Ovi se zaključci nisu promijenili od nacrta znanstvenog mišljenja koji je bio dostupan na javnim konzultacijama u srpnju 2014. godine.Opširnije
EFSA procijenila siguran unos kofeina
Na zahtjev Europske komisije, EFSA-in Znanstveni odbor za dijetetske proizvode, prehranu i alergije (NDA) izradio je Znanstveno mišljenje o sigurnosti kofeina, u kojem je procijenjen akutni i dnevni unos kofeina koji ne predstavlja rizik za opću zdravu populaciju. Zahtjev je uslijedio nakon što su pojedine zemlje članice EU iskazale zabrinutostOpširnije
- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“