Hrvatska agencija za hranu (HAH), već šestu godinu za redom, u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Ministarstvom poljoprivrede, organizira obilježavanje Svjetskog dana hrane 2015. Ove godine će se to održati u sklopu 1. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane, 6. – 7. listopada 2015. na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.
OpširnijeSmjernice za procjenu mikrobiološke sigurnosti hrane spremne za konzumaciju ("ready-to-eat" hrane) na tržištu
Hrvatska agencija za hranu (HAH) objavila je Smjernice za procjenu mikrobiološke sigurnosti hrane spremne za konzumaciju (“ready-to-eat” hrane) na tržištu čiji je prijevod izradio Znanstveni odbor za biološke opasnosti HAH-a. Hrvatsko izdanje prijevod je engleske publikacije Guidelines for Assessing the Microbiological Safety of Ready-to-Eat Foods Placed on theMarket, koji je 2009.godine izdala Agencija za zaštitu zdravlja (HPA – Health Protection Agency) u Velikoj Britaniji. Savjeti, preporuke i kriteriji koji su opisanijednako vrijedno se mogu primijeniti u sličnim ili istimsituacijama u sustavu sigurnosti hrane u RH.
OpširnijeEuropska komisija: Prehrambena tehnologija, najbolja kvaliteta hrane
Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije objavila je poučni video pod nazivom “Prehrambena tehnologija. Najbolja kvaliteta hrane.”. Video objašnjava kako prehrambene tehnologije u Europi zadovoljavaju najviše standarde kontrole da bi potrošači bili sigurni, prehrambeni proizvodi svježi i ukusni, a gospodarstvo uspješno. Dodatno, ovaj video daje osvrt na rastuću svijest europskih potrošača koji imaju visoka očekivanja od hrane, ali možda nisu svjesni ključne uloge prehrambene tehnologije u ispunjenju njihovih očekivanja.
Opširnije1. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane Osijek, 6. – 7. listopada 2015.
Hrvatska agencija za hranu (HAH), uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja RH, organizira 6. i 7. listopada 2015. godine, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 1. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika porijeklom iz hrane, povodom obilježavanja 10. godišnjice svog rada.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“