Glavni zaključci najnovijeg godišnjeg izvještaja EFSA-e i ECDC-a o zoonozama i epidemijama bolesti koje se prenose hranom u EU ukazuju na to da slučajevi humanih kapilobakterioza i listerioza ponovno rastu u 2014., te na taj način nastavljaju uzlazni trend započeo 2008, dok je broj slučajeva salmoneloza u malom porastu, prvi put od 2008.
OpširnijeEFSA ažurirala toksikološki profil glifosata
EFSA i države članice EU završile su ponovnu procjenu glifosata, kemijskog spoja koji se koristi u velikom broju pesticida. U izvješću se zaključuje kako nije vjerojatno da je glifosat kancerogen za ljude i predložene su nove sigurnosne mjere koje će postrožiti kontrolu ostataka glifosata u hrani. Europska komisija će koristiti ove zaključke prilikom odlučivanja o zadržavanju glifosata na popisu aktivnih tvari odobrenih u EU, a također će ih koristiti i zemlje članice EU kod ponovne procijene sigurnosti pesticida koji sadrže glifosat, a koji se koriste na njihovom teritoriju.
OpširnijeKukci kao hrana i hrana za životinje: koji su rizici?
Budući da je posljednjih godina došlo do povećanog interesa za korištenjem farmski uzgojenih kukaca kao hrane i hrane za životinje, EFSA je, na zahtjev Europske Komisije, izradila Znanstveno mišljenje: Profil rizika vezanih za proizvodnju i korištenje kukaca kao hrane i hrane za životinje. Na taj način odgovorila je na pitanja o mogućim opasnostima prilikom proizvodnje, prerade i konzumacije ovog alternativnog izvora proteina.
OpširnijeOdržana 1. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanje Svjetskog dana hrane 2015.
U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) te uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 6. – 7. listopada u Osijeku, održana je 1. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, povodom obilježavanja 10. godišnjice rada HAH-a. U sklopu konferencije održano je i obilježavanje Svjetskog dana hrane 2015.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“