Hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, Biljana Borzan, i ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH), Andrea Gross-Bošković, danas su u Kući Europe u Zagrebu predstavile rezultate ankete koja je dio istraživanja kvalitete naizgled istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj. Anketom se omogućilo hrvatskim građanima da odrede proizvode koji će potom biti uspoređivani s istovjetnim proizvodima s njemačkog tržišta.
OpširnijeU Hrvatskoj se pojavila influenca ptica – soj virusa koji ne uzrokuje zarazu kod ljudi
Na području Vukovarsko-srijemske županije (naselje Cerna) u divljih labudova utvrđena je visoko patogena influenca ptica (podtipa H5 N8). Nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.
OpširnijeEFSA: Ostaci pesticida u hrani - rizik za potrošače i dalje nizak
Oko 97 % uzoraka hrane prikupljenih u Europskoj uniji nema ostataka pesticida ili ih sadrže u tragovima koji su u zakonski dozvoljenim granicama. Ovaj zaključak nalazi se u najnovijem godišnjem izvješću EFSA-e o ostacima pesticida u hrani, koji analizira rezultate gotovo 83.000 uzoraka hrane iz 28 zemalja članica – uključujući i Island i Norvešku, a po prvi puta i Hrvatsku.
Jose Tarazona, voditelj EFSA-inog Odjela za pesticide je istaknuo: “Visoke razine usklađenosti zabilježene su, kao i prethodnih godina, i za 2014. godinu, što znači da EU nastavlja zaštitu potrošača kontroliranjem prisutnosti ostataka pesticida u hrani. Naš godišnji izvještaj je veliki pothvat koji se temelji na podacima dobivenima od država članica. To ne bi bilo moguće bez predanosti i stručnosti naših europskih partnera te im zahvaljujemo na njihovom doprinosu.”
OpširnijeObjavljen Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
Na web stranici Hrvatske agencije za hranu sada možete pronaći Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane. Naime, jednoznačnost pojmova u komunikaciji, transparentnost i dosljednost – tri su važna preduvjeta jasne i nedvosmislene komunikacije između dionika u sustavu sigurnosti hrane. Iz tog razloga detektirana je potreba nužnosti postojanja rječnika, sa svrhom ujednačavanja pojmova na hrvatskom jeziku, s obzirom kako terminologija ovog područja najčešće dolazi iz engleskog govornog područja.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“