Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, Andrea Gross-Bošković,sudjelovala je na Okruglom stolu „Kakvu hranu jedemo (i uvozimo) u Hrvatskoj ?“, koji je održan jučer, u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Društva agrarnih novinara Hrvatske.
OpširnijeDrugo EFSA-ino izvješće o kemijskim tvarima u hrani naglašava ključnu ulogu podataka
Ostaci pesticida u povrću? Tragovi veterinarskih lijekova u mesu? Kontaminanti u palminom ulju? Novo izvješće EFSA-e donosi temeljit pregled podataka koje su prikupile zemlje članice i EFSA-ini dionici, s ciljem monitoringa i procjene prisutnosti kemijskih tvari u hrani. Ova suradnja pomaže donositeljima odluka u zaštiti zdravlja potrošača na području Europe.
„Ovo izvješće predstavlja dio EFSA-inog rada, koji je od prije javno dostupan, ali ovoga puta u pristupačnijem i zanimljivijem izdanju. Izvješće naglašava ključnu ulogu prikupljanja podataka od strane samih zemalja članica EU i ostalih dionika te sadrži poveznice sa sadržajima na društvenim mrežama koje pokrivaju rad EFSA-e kao i na izvorna znanstvena mišljenja i izvješća iz kojih su podaci preuzeti,“ istaknula je Barbara Gallani, načelnica Odjela za komunikacije i vanjske odnose EFSA-e.
OpširnijeIzvješće Europske unije (EU) o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnicima zoonoza i epidemijama bolesti koje se prenose hranom za 2015. godinu
Zajedničko izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) prikazuje rezultate monitoringa zoonoza provedenog 2015. godine u 32 europske zemlje (28 zemalja članica EU i 4 zemlje koje nisu članice), te obuhvaća trendove izbijanja listerioza, salmoneloza, kampilobakterioza i ostalih bolesti koje se prenose hranom u EU.
OpširnijeSmanji bacanje hrane – ove godine zamrzni ostatke blagdanske večere!
U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe i obilje hrane i slastica. Zapravo, i mnogo više nego što doista trebamo. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Procjene govore kako se u Hrvatskoj godišnje baci oko 400 000 tona hrane, a na globalnoj razini te su brojke i mnogostruko veće. Kako bi se barem u ovo blagdansko vrijeme smanjile količine hrane koja se baca, Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) donijela je naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka prije pripreme pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“