Radionica za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“, u organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) te uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstva poljoprivrede održana je 2. ožujka 2017., u prostorima HGK u Zagrebu. Cilj radionice je bio pomoći prehrambenom sektoru ispravno izračunati hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda koje stavljaju na tržište, a u čemu je od pomoći Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane. Proizvođači su pokazali veliki interes za radionicu te se okupilo 100-tinjak sudionika.
OpširnijeEU izvješće: Antimikrobna otpornost i dalje je visoka
Bakterije pronađene kod ljudi, životinja i u hrani i dalje pokazuju otpornost prema antimikrobnim lijekovima koji su u širokoj upotrebi, navodi se u najnovijem EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) i ECDC (Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti) izvješću o antimikrobnoj otpornosti kod bakterija (AMR). Rezultati jasno ukazuju kako antimikrobna otpornost kod bakterija predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje ljudi i životinja. Infekcije uzrokovane bakterijama otpornim na antimikrobne lijekove uzrokuju približno 25 000 smrtnih slučajeva svake godine u EU.
OpširnijeEFSA: vrijeme je za smanjenje, zamjenu i reviziju korištenja antimikrobnih lijekova kod životinja
Smanjenje upotrebe antimikrobnih lijekova kod životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, njihova zamjena gdje god je to moguće te revizija sustava stočarske proizvodnje, bitni su za budućnost životinja i javnog zdravstva. Antimikrobna rezistencija (AMR) jedan je od najvećih aktualnih svjetskih javnozdravstvenih problema, na koji direktno utječe korištenje antimikrobnih lijekova kod životinja. Stoga je presudno ograničavanje njihove upotrebe na najmanju moguću mjeru, nužnu za liječenje zaraznih bolesti kod životinja.
OpširnijeBesplatna radionica za prehrambeni sektor: „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“
2. ožujka 2017., HGK, Zagreb
U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) te potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstva poljoprivrede, 2. ožujka, u prostorima Hrvatske gospodarske komore, Roosveltov trg 2, Zagreb, održava se besplatna radionica za prehrambeni sektor: „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“