Procjena izloženosti pokazala je da niti jedan konzument soka od jabuka u RH nije izložen patulinu u količini koja prelazi toksikološku granicu, odnosno PMTDI od 0,4 µg/kg tjelesne mase. U najgorem scenariju izloženost iznosi 0,025 µg/kg tjelesne mase, što je čak 16 puta niže od zadanog PMTDI-a za patulin. Stoga se rizik se može smatrati zanemarivim.
OpširnijeVeliki interes prehrambenog sektora za izračun hranjivih tvari na deklaraciji
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za hranu i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, u okviru Kongresa Brašno Kruh 2017. u Opatiji je održana radionica Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane. Prehrambeni sektor pokazao je izrazito veliki interes za usvajanje novih znanja i mogućnosti upotrebe novih alata radi jednostavnije primjene zakonodavnog okvira.
„Ova je radionica jedna u nizu u dugogodišnjoj zajedničkoj uspješnoj suradnji, a njen je cilj pomoći prehrambenom sektoru ispravno izračunati hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda koje stavljaju na tržište, u čemu je od pomoći vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“, istaknula je u pozdravnom govoru načelnica Odjela za upravljanje podacima i prehranu HAH-a, Darja Sokolić.
OpširnijeOdržana 2. hrvatska konferencija o procjeni rizika podrijetlom iz hrane uz obilježavanje Svjetskog dana hrane 2017.
U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) te uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 16. i 17. listopada, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, održana je 2. hrvatska konferencija o procjeni rizika podrijetlom iz hrane. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
U sklopu konferencije obilježen je i Svjetski dan hrane 2017., čije je ovogodišnje geslo: „Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj.“
OpširnijeMinistar Tomislav Tolusic otvara 2. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika podrijetlom iz hrane
Danas se u Osijeku održava 2. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane.
Prvi dan Konferencije, 16. listopada, uz već tradicionalno nacionalno obilježavanje Svjetskog dana hrane, održati i Okrugli stol na temu GMO problematike, na kojem će sudjelovati predstavnici nadležnih tijela, znanstvene zajednice i potrošača, a koju će moderirati televizijski voditelj Mislav Togonal.
Drugi dan konferencije, osim pregleda aktualnih rezultata procjena rizika, bit će riječi o komunikaciji rizikom te znanosti o prehrani u službi procjene rizika.
Konferenciju će otvoriti ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.
Opširnije- Obavijesti za potrošače
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“