Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) iskazuju zabrinutost zbog utjecaja uporabe antibiotika na povećanje bakterija otpornih na antibiotike. Novo izvješće ove tri agencije donosi najnovije podatke o potrošnji antibiotika i otpornosti na antibiotike, a odraz je poboljšanog nadzora diljem Europe.
Izvješće ističe kako još uvijek postoje značajne razlike diljem Europske unije u primjeni antibiotika na životinjama i ljudima te kako će smanjenje njihove nepotrebne uporabe imati utjecaj na pojavnost otpornosti.
“Da bismo smanjili otpornost na antibiotike, istodobno se moramo boriti na tri fronta, a to su: ljudi, životinje i okoliš. To je upravo i ono što, našim nedavno pokrenutim EU Akcijskim planom o antimikrobnoj otpornosti, pokušavamo postići, u Europskoj uniji i globalno“, izjavio je Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane, te zaključuje u nastavku: “Ovo novo izvješće potvrđuje vezu između potrošnje antibiotika i otpornosti na antibiotike kod ljudi i životinja za proizvodnju hrane.“
Više informacija pročitajte na EFSA-inoj web stranici.