Na zahtjev Europske komisije, EFSA-ini znanstvenici su procijenili kako je trenutno rizik od prijenosa ebole preko mesa afričkih divljih životinja nizak. Virus ebole pronađen je u mesu divljih životinja autohtonih u afričkim šumama kao što su voćni šišmiši, gorile, čimpanze i djuker antilope. Uvoz mesa divljači iz Afrike u EU nije dopušten, a do sada nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze ebole od rukovanja, pripreme i konzumacije ilegalno uvezenog mesa u EU.
Prilikom lova i klanja zaražene divljači rizik za prijenos virusa je visok, ali nije poznato da se postupak klanja obavlja u Europi. Također, smatra se da je potrošnja mesa afričke divljači u EU niska. Iako se meso divljači uobičajeno konzumira u Africi, broj prijavljenih epidemija je relativno nizak. Međutim, stručnjaci upozoravaju da, iako je mogućnost unosa i prijenosa virusa ebole preko mesa afričke divljači niska, ukoliko bi do prijenosa ipak došlo, javno zdravstvene posljedice bile bi ozbiljne s obzirom na visoku stopu smrtnosti i lakoću prijenosa s čovjeka na čovjeka.
U svojim preporukama napominju kako je prevencija svih ilegalnih uvoza najučinkovitija mjera za sprječavanje prijenosa ebole preko mesa afričke divljači u Europi.
U procjeni rizika je identificirano nekoliko nedostataka u informacijama. Na primjer, nedostatak informacija o potrošnji ilegalno uvezenog mesa u EU, odnosno o načinu pripreme i konzumacije. Nadalje, znanstvenici ne znaju koliko dugo virus preživljava u mesu i proizvodima životinjskog podrijetla.
Usprkos tim nesigurnostima, EFSA-ini stručnjaci zaključuju kako je veća vjerojatnost da virus preživi transport u Europu u svježem ili smrznutom mesu nakon kratkog vremena transporta, dok je vjerojatnost preživljavanja manja u sušenom i dimljenom mesu koje je izloženo višim temperaturama tijekom transporta. Također, smatraju da temeljito kuhanje (na 100°C) ubija virus.
Znanstveno izvješće u cijelosti pogledajte na: