EFSA je ažurirala svoje znanstvene savjete o alergenima porijeklom iz hrane. EFSA-ino znanstveno mišljenje detaljno razmatra sve prehrambene proizvode i tvari koje mogu izazvati alergije, a čija prisutnost u hrani, u skladu sa zakonodavstvom EU, mora biti označena na proizvodu. To su žitarice koje sadrže gluten, zatim mlijeko, jaja, orasi, kikiriki, soja, riba, rakovi, mekušci, celer, lupina, sezam, gorušica i sulfiti.
Mišljenje se temelji na pregledu svih objavljenih podataka o učestalosti alergija porijeklom iz hrane u Europi. Za svaki prehrambeni proizvod ili tvar na EU popisu alergena, dana je informacija o:
• učestalosti alergija u općoj populaciji;
• proteinima koji su identificirani kao alergeni u hrani;
• križnim alergijskim reakcijama;
• utjecaju tehnološkog postupka, hoće li hrana ili sastojak hrane izazvati alergiju;
• metodama za otkrivanje alergena i hrane koja sadrži alergene, uključujući masenu spektrometriju i DNK metode, kao i uobičajenom imunološkom pristupu;
• određenim dozama kojima se aktiviraju negativne reakcije kod osjetljivih pojedinaca.
EFSA-in Odbor za dijetetske proizvode, prehranu i alergije (NDA) ističe kako je prevalenciju alergija na hranu teško utvrditi zbog malog broja dostupnih studija na raspolaganju za neka zemljopisna područja te zbog korištenja različitih metodologija prikupljanja podataka. Prevalencija alergija na hranu u Europi procjenjuje se na oko 1%, kako kod djece, tako i kod odrasle populacije.
Oko 75% alergijskih reakcija kod djece uzrokuju jaja, kikiriki, kravlje mlijeko, riba i orasi.
Cjelokupno EFSA-ino znanstveno mišljenje možete pročitati ovdje.