Kontaminacija mrkve, lukovičastog (poput luka i češnjaka) i stabljičastog povrća (poput šparoga) norovirusom i bakterijama Salmonella, Yersinia, Shigella uzrokovana je okolišnim čimbenicima kao što su blizina farmi, pristup domaćih i divljih životinja područjima gdje se uzgaja povrće te korištenje onečišćene vode za navodnjavanje ili onečišćene opreme.
To su neki od zaključaka EFSA-inog znanstvenog mišljenja o čimbenicima rizika koji pridonose kontaminaciji mrkve, lukovičastog i stabljičastog povrća u različitim fazama prehrambenog lanca.
EFSA-ini stručnjaci preporučuju da se proizvođači pridržavaju dobre poljoprivredne, higijenske i proizvodne prakse kako bi smanjili onečišćenje.
Zbog nedostatka relevantnih informacija, EFSA nije mogla procijeniti primjerenost mikrobioloških kriterija u primarnoj proizvodnji ili tijekom obrade navedenog povrća.
Znanstveno mišljenje u cijelosti pogledajte na:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3937.htm