Uskrs je vrijeme druženja s obitelji i prijateljima te uživanja u uskršnjoj gozbi. Bilo da je riječ obiteljskom uskršnjem doručku, popodnevnoj zakusci ili večeri s prijateljima, donosimo 5 savjeta o sigurnosti hrane, koje morate imati na umu kako bi proveli sretne i sigurne blagdane:
- Često perite ruke!
Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom prije i poslije dodirivanja sirove hrane, nakon uporabe toaleta te nakon rukovanja s velikim brojem ljudi. U slučaju da vam tekuća voda nije dostupna, uvijek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Podsjetite djecu i goste da peru ruke prije jela. - Ne zaboravite na sudoper!
Kuhinjski sudoperi je jedan od područja s najviše bakterija u vašem domu. Održavajte zato vaš sudoper čistim kako biste izbjegli širenje bakterija. - Odvojite žlice za kušanje i miješanje jela!
U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate. To će spriječiti da bakterije iz vaših usta dođu u dodir s hranom. - Ne ostavljate hranu predugo vani!
Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje hrane vani može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u hladnjak te prema potrebi podgrijavajte porcije. - Sigurno kupujte!
Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute.