Četiri
koraka procjene rizika
Opasnost ≠ Rizik
Koja je razlika?Procjena rizika je složen znanstveni proces koji EFSA koristi kako bi zaštitila ljude, životinje, biljke i okoliš, od opasnosti iz hrane. Sastoji se od četiri koraka.
EFSA-ina procjena rizika od kofeina, koja je punila naslovnice u ljeto 2015. godine, je praktičan primjer ta četiri koraka.
KORAK
1
Znanstvenici identificiraju biološke opasnosti (kao što su bakterije, virusi, gljivice i plijesni) ili kemijske opasnosti (kao što su ostaci pesticida i veterinarskih lijekova) prisutne u hrani.
Kofein je kemijski spoj koji se prirodno pojavljuje u biljkama poput zrna kave i kakaa, listovima čaja, bobicama guarane te ima dugu povijest konzumacije. Dodaje se različitoj hrani kao što su pečeni kolači, sladoledi, slatkiši te sokovi, a također se može pronaći u energetskim pićima.
KORAK
2
Opasnosti iz hrane mogu imati različite učinke na zdravlje, od bolova u trbuhu do pojave tumora. U rijetkim slučajevima mogu dovesti do smrti. Znanstvenici proučavaju osobitosti tih učinaka na zdravlje i, gdje je moguće, procjenitelji rizika izračunavaju sigurnu razinu izloženosti za potrošače.
Kratkoročni štetni učinci kofeina na odrasle i djecu mogu uključiti isprekidan san, tjeskobu te promjene u ponašanju. Dugotrajno, prekomjerna konzumacija kofeina povezuje se s kardiovaskularnim problemima te usporenim razvojem ploda kod trudnica.
KORAK
3
Znanstvenici trebaju otkriti u kojoj je količini opasnost prisutna u hrani i koliko te hrane konzumiraju ljudi različitih dobnih skupina. U tu svrhu koriste podatke o kemijskim tvarima u hrani i prehrambene navike širom Europe, koje su prikupile države članice EU.
Zbog prisutnosti kofeina u proizvodima koji se učestalo konzumiraju, sve skupine potrošača izložene su mogućim negativnim posljedicama. Prosječni dnevni unos varira među državama članicama EU, s najvišim vrijednostima od oko 320 mg dnevno za odrasle i 360 mg dnevno za starije osobe.
KORAK
4
Naposljetku, procjenitelji rizika donose zaključke o razini rizika. Ako je izloženost iznad preporučenih sigurnih razina, može postojati rizik od štetnog utjecaja na zdravlje za sve potrošače ili za pojedine skupine unutar populacije.
Većina ljudi nije izložena riziku, ali tzv. high consumers – kao što su odrasli koji konzumiraju više od 400 mg kofeina dnevno - trebali bi kontrolirati svoj unos.
Donositelji političkih odluka koriste procjene rizika kako bi razmotrili na koji se način može smanjiti izloženost potrošača potencijalnim opasnostima u prehrambenom lancu, kao što je kofein u hrani. U tu se svrhu koriste npr. savjeti o prehrani i životnim navikama, ili kontrole proizvodnje hrane.