European Fod Safety Authority

Četiri
koraka procjene rizika

svg-lines

Opasnost ≠ Rizik

Koja je razlika?
infographic-icon

kliknite za infografiku

  • TEORIJA

    Procjena rizika je složen znanstveni proces koji EFSA koristi kako bi zaštitila ljude, životinje, biljke i okoliš, od opasnosti iz hrane. Sastoji se od četiri koraka.

  • PRAKSA

    EFSA-ina procjena rizika od kofeina, koja je punila naslovnice u ljeto 2015. godine, je praktičan primjer ta četiri koraka.

KORAK

1

Identifikacija opasnosti: Što vam može naštetiti?

  • TEORIJA

    Znanstvenici identificiraju biološke opasnosti (kao što su bakterije, virusi, gljivice i plijesni) ili kemijske opasnosti (kao što su ostaci pesticida i veterinarskih lijekova) prisutne u hrani.

  • PRAKSA

    Kofein je kemijski spoj koji se prirodno pojavljuje u biljkama poput zrna kave i kakaa, listovima čaja, bobicama guarane te ima dugu povijest konzumacije. Dodaje se različitoj hrani kao što su pečeni kolači, sladoledi, slatkiši te sokovi, a također se može pronaći u energetskim pićima.

coffee frame

KORAK

2

Karakterizacija opasnosti: Kakve učinke uzrokuju te opasnosti?

  • TEORIJA

    Opasnosti iz hrane mogu imati različite učinke na zdravlje, od bolova u trbuhu do pojave tumora. U rijetkim slučajevima mogu dovesti do smrti. Znanstvenici proučavaju osobitosti tih učinaka na zdravlje i, gdje je moguće, procjenitelji rizika izračunavaju sigurnu razinu izloženosti za potrošače.

  • PRAKSA

    Kratkoročni štetni učinci kofeina na odrasle i djecu mogu uključiti isprekidan san, tjeskobu te promjene u ponašanju. Dugotrajno, prekomjerna konzumacija kofeina povezuje se s kardiovaskularnim problemima te usporenim razvojem ploda kod trudnica.

molecule frame

KORAK

3

Procjena izloženosti: Kome može naštetiti?

  • TEORIJA

    Znanstvenici trebaju otkriti u kojoj je količini opasnost prisutna u hrani i koliko te hrane konzumiraju ljudi različitih dobnih skupina. U tu svrhu koriste podatke o kemijskim tvarima u hrani i prehrambene navike širom Europe, koje su prikupile države članice EU.

  • PRAKSA

    Zbog prisutnosti kofeina u proizvodima koji se učestalo konzumiraju, sve skupine potrošača izložene su mogućim negativnim posljedicama. Prosječni dnevni unos varira među državama članicama EU, s najvišim vrijednostima od oko 320 mg dnevno za odrasle i 360 mg dnevno za starije osobe.

kid frame

KORAK

4

Karakterizacija rizika: Hoće li vam opasnost iz hrane naštetiti?

  • TEORIJA

    Naposljetku, procjenitelji rizika donose zaključke o razini rizika. Ako je izloženost iznad preporučenih sigurnih razina, može postojati rizik od štetnog utjecaja na zdravlje za sve potrošače ili za pojedine skupine unutar populacije.

  • PRAKSA

    Većina ljudi nije izložena riziku, ali tzv. high consumers – kao što su odrasli koji konzumiraju više od 400 mg kofeina dnevno - trebali bi kontrolirati svoj unos.

guys frame

Donositelji političkih odluka koriste procjene rizika kako bi razmotrili na koji se način može smanjiti izloženost potrošača potencijalnim opasnostima u prehrambenom lancu, kao što je kofein u hrani. U tu se svrhu koriste npr. savjeti o prehrani i životnim navikama, ili kontrole proizvodnje hrane.