Dr. sc. Stef Bronzwaer
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Parma, Italija
Europska agencije za sigurnost hrane (EFSA) uspostavljena je kao nezavisan izvor znanstvenih savjeta kako bi komunicirala o rizicima povezanim s prehrambenim lancem, pridonoseći osiguranju visoke razine zaštite potrošača i održavanju povjerenja u opskrbu hranom na području Europske unije.EU.
Obavještavajući o rizicima na otvoren i transparentan način, temeljem savjeta svojih znanstvenih stručnih panela, EFSA doprinosi poboljšanju sigurnosti hrane u Europi i izgradnji povjerenja javnosti u način procjene rizika.
Ispunjavanje naloga EFSA-e u području komunikacije rizikom predstavlja brojne izazove, ne samo zbog raspona i svim javnostima s kojim EFSA komunicira. Poruke koje EFSA isporučuje moraju biti razumljive kako specifičnim ciljanim skupinama , poput donositelja političkih odluka, znanstvene zajednice i industrije, tako i na širem nivou, kako bi bile relevantne i za 500 milijuna potrošača Europske unije. Od esencijalne je važnosti da obje ove skupine imaju povjerenje u procese odlučivanja koji podupiru zakonodavstvo o hrani, njegove znanstvene osnove i strukture, te neovisnost institucija koje štite zdravlje i druge interese.
Predavač će informirati sudionike o najnovijim dostignućima rada EFSA-e u području komunikacije rizikom, popraćeno prezentacijom primjera najnovijih EFSA-inih medijskih materijala i videozapisa.