Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
Sorry, this entry is only available in english.
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- W
- X
- Z
Pojašnjenje
Acceptable daily intake (ADI)
Prihvatljivi dnevni unos
Procijenjena količina tvari u hrani ili vodi za piće koja se može unositi svakodnevno tijekom ljudskog života bez značajnijeg rizika za zdravlje. ADI se obično koristi za prehrambene aditive, pesticide i veterinarske lijekove, dakle za kemijske tvari koje su namjerno dodane prehrambenom proizvodu i/ili sastojku ili koji se mogu naći u hrani uslijed npr. tretiranja usjeva ili liječenja životinja. ADI se izražava kao masa kemijske tvari (najčešće u mg) po kilogramu tjelesne mase.
Active substances for pesticides
Aktivne tvari sredstava za zaštitu bilja
Kemijske tvari ili mikroorganizmi, uključujući viruse, koji imaju opći ili posebni učinak na štetne organizme ili na bilje, biljne dijelove ili biljne proizvode.
Acute exposure
Akutna izloženost
Kratkoročno izlaganje mikrobiološkoj ili kemijskoj opasnosti koje se najčešće odnosi na jednokratno izlaganje ili primijenjenu dozu za razdoblje od 24 sata ili manje.
Acute reference dose (ARfD)
Akutna referentna doza
Procijenjena količina tvari u hrani ili vodi za piće koja može biti unesena u razdoblju od 24 h ili manje, bez značajnijeg zdravstvenog rizika za potrošača. ARfD se izražava kao masa kemijske tvari po kilogramu tjelesne mase.
Acute toxicity (AT)
Akutna toksičnost
Štetni učinci koji se javljaju ubrzo nakon jedne ili višekratnih doza neke tvari primijenjenih tijekom 24 sata.
ADME – absorption, distribution, metabolism and excretion
Apsorpcija, distribucija, metabolizam i izlučivanje
Akronim u toksikokinetici za apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje ksenobiotika unutar organizma, odnosno opis puta nekog ksenobiotika od trenutka unosa do izlučivanja iz organizma.
Adverse effect
Štetni učinak
Promjena u morfologiji, fiziologiji, rastu, razvoju ili životnom vijeku organizma, koja rezultira oštećenjem funkcionalnih sposobnosti, umanjenjem sposobnosti kompenzacije na dodatni stres ili povećanjem osjetljivosti na okolišne utjecaje.
Agent
Uzročnik
Kemijski, biološki ili fizikalni entitet koji ima sposobnost izazvati štetni učinak.
Aggregate exposure
Skupna izloženost
Kombinirana izloženost jednoj ili više opasnosti iz više puteva (oralni, dermalni, inhalacijski) i više izvora (hrana, voda za piće).
ALARA – As Low As Reasonably Achievable
ALARA
Razumno ostvariva niska razina (engl. As Low As Reasonably Achievable - ALARA). S obzirom na nemogućnost postizanja nultog rizika, primjenom ALARA pristupa omogućava se postizanje najniže moguće razine opasnosti koje se mogu ostvariti uzimajući u obzir tehnološke i ekonomske čimbenike.
Allergen
Alergen
Svaka tvar, uobičajeno bezopasna po organizam (npr. sastojak hrane), koja kod određenih ljudi potiče alergijsku reakciju.
Allergenicity
Alergenost
Sposobnost izazivanja neuobičajenog imunološkog odgovora koji dovodi do pokretanja alergijske reakcije.
Animal welfare
Dobrobit životinja
Pojam se odnosi na reakciju životinja na uvjete u kojima žive. Zadovoljavajuća razina dobrobiti životinja postignuta je ako znanstveni dokazi ukazuju na to da je životinja zdrava, dobro uhranjena, sigurna, ako joj je udobno i ako je u mogućnosti izraziti urođeno ponašanje te ako ne pati od neugodnih stanja poput boli, straha i tjeskobe. Dobrobit životinja zahtijeva prevencije bolesti i veterinarsku skrb, prikladno sklonište, uzgoj, prehranu, humano rukovanje i humano ubijanje.
Antigenicity
Antigenost
Svojstvo pojedinih tvari koje uvedene u organizam pobuđuju tvorbu protutijela, odnosno imunološku reakciju.
Antimicrobial resistance
Antimikrobna otpornost
Sposobnost mikroorganizama da rastu u prisutnosti tvari posebno dizajniranih kako bi ih ubili. Do pojave otpornosti najčešće dolazi uslijed neprimjerene upotrebe antimikrobnih tvari.
Appropriate level of protection (ALOP)
Odgovarajuća razina zaštite
Razina zaštite koja se smatra prikladnom u zemlji koja je unutar svojih granica uspostavila mjere za zaštitu zdravlja ljudi.
Assessment factor
Faktor procjene
Brojčana vrijednost koja se koristi za ekstrapoliranje referentnih doza koje se smatraju sigurnim ili ispod kojih nije vjerojatno da će se dogoditi štetan učinak. Brojčane vrijednosti dobivene su eksperimentalnim određivanjem odnosa (doza-odgovor) pri procjeni izloženosti uzročniku.
Adequate intake (AI)
Primjereni unos
Ova vrijednost se postavlja kada nema dovoljno podataka za izračun prosječnih potreba za hranjivim tvarima. AI je prosječna razina unosa hranjivih tvari, temeljena na opažanjima ili eksperimentima, za koju se pretpostavlja da je primjerena.
Average requirement (AR)
Prosječne potrebe
Unos hranjivih tvari koji zadovoljava dnevne potrebe polovine ljudi u zdravoj populaciji.
Benchmark dose (BMD)
Referentna doza
Najniža doza tvari povezana s određenom niskom incidencijom zdravstvenog rizika.
Benchmark dose lower confidence limit (BMDL)
Referentna doza s nižom granicom intervala pouzdanosti
Označava dozu pri kojoj je vjerojatnost (uz 95%-tnu sigurnost) štetnog odgovora manja od nekog postotka koji se najčešće kreće u rasponu 1-10% (ako je npr. 10%, onda govorimo o BMDL10).
Benchmark intake (BI)
Referentni unos
Unos tvari kod kojeg se očekuje da će rezultirati predviđenom razinom učinka.
Benchmark response (BMR)
Referentni odgovor
Štetni utjecaj za koji je izračunata vrijednost referentne doze.
Biological hazards
Biološke opasnosti
Organizmi koji mogu uzrokovati nastanak štetnih učinaka, odnosno bolesti. U njih se ubrajaju bakterije, virusi, paraziti, plijesni, kvasci, protozoe i dr.
Body weight (bw)
Tjelesna masa (t. m.)
Tjelesna masa osobe/konzumenta izražena u kilogramima
Body mass index (BMI)
Indeks tjelesne mase
Indeks tjelesne mase (BMI) je mjera koja odražava nutritivni status odrasle osobe. Definira se kao masa izražena u kilogramima podijeljenja s kvadratom visine izražene u metrima (kg/m²).
Carcinogenicity
Karcinogenost ili kancerogenost
Sposobnost toksikanta da izazove nastanak raka.
Chronic exposure
Kronična izloženost
Neprekidna izloženost nekoj tvari kroz dulje vrijeme (najčešće dulje od 3 mjeseca).
Chemical hazards
Kemijske opasnosti
Kemijske opasnosti su kemijske tvari koje mogu uzrokovati štetne učinke na zdravlje. U njih se ubrajaju: okolišni kontaminanti (teški metali i dr.), toksini koji nastaju prirodnim putem (solanin u krumpiru i dr.), alergeni iz hrane i ostali sastojci hrane (prvenstveno proteini koji izazivaju alergijske reakcije ili reakcije intolerancije, kao što je npr. laktoza), mikotoksini (aflatoksin i dr.), ostaci pesticida, ostaci veterinarskih lijekova, tvari koje se namjerno dodaju hrani (prehrambeni aditivi, arome i enzimi), tvari koje nastaju tijekom procesa prerade/pripreme (akrilamid, PAH-ovi i dr.), tvari podrijetlom iz materijala u kontaktu s hranom koje su migrirale u hranu (ftalati, kositar i dr.) i namjerno dodani kontaminanti u svrhu patvorenja hrane (melamin i dr.)
Chemicals risk assessment
Kemijska procjena rizika
Podrazumijeva utvrđivanje i/ili kvantificiranje rizika koji proizlazi iz izloženosti određenoj kemijskoj opasnosti, te određivanje odnosa između doze i njezinog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi.
Codex Alimentarius Commission (CAC)
Komisija Kodeks Alimentarius
Međuvladino tijelo koje broji preko 180 država članica. Rad CAC-a na harmonizaciji standarda vezanih za hranu obavlja se putem raznih odbora. Analiza rizika temelj je znanstvenoj osnovi CAC-ovih standarda za sigurnost hrane. CAC omogućava neutralnu platformu putem koje predstavnici vlada, potrošača, industrije i znanstvene zajednice raspravljaju o smjernicama za sigurnost hrane, trgovini te usvajaju Codex-ove dokumente.
Concentration-effect relationship
Odnos koncentracija-učinak
Odnos između izloženosti, izražen kao koncentracija, određenog organizma, sustava ili (pod)populacije, uzročniku određenim putem tijekom određenog vremena i veličine učinka na organizam, sustav, ili (pod)populaciju.
Confidence interval
Interval pouzdanosti
Procijenjeni interval koji se kreće od donje do gornje granice parametra statističke vjerojatnosti. Ovaj interval trebao bi prikazati pravu vrijednost parametra s određenom vjerojatnošću. (Na primjer, 95% pouzdani interval znači da postoji 5% rizika da se u intervalu ne nalazi procijenjeni parametar osnovnog skupa).
Consequence assessment
Procjena posljedica
Treći korak kod procjene rizika kod uvoza u kojem se opisuje povezanost između specifične izloženosti biološkim uzročnicima i posljedica te izloženosti, te vjerojatnost da će se to dogoditi. Posljedica mora biti štetni utjecaj na zdravlje ili okoliš, što može imati i socijalno–ekonomski utjecaj. Prvi korak je procjena unosa, drugi procjena izloženosti, a četvrti estimacija rizika.
Conservative estimate
Konzervativna procjena
Temelji se više na oprezu (od štetnog učinka) nego na mogućnosti smanjivanja greške kod procjene. Konzervativna procjena prehrambene izloženosti, primjerice, upotrebljava scenarij "najgoreg slučaja" koristeći koncentraciju kemijskih tvari u hrani i/ili razinu potrošnje hrane kako bi se povećala (ili smanjila, u slučaju hranjivih tvari, pri procjeni nedostatka hranjivih tvari) procijenjena izloženost kemijskoj tvari u hrani.
Contaminant
Onečišćivač/ kontaminant
Svaka tvar koja u hranu nije dodana namjerno, te se u toj hrani nalazi kao posljedica rukovanja hranom na razini: proizvodnje (uključujući primarnu proizvodnju i veterinarsku medicinu), prerade, pripreme, obrade, skladištenja i stavljanja na tržište ili kao rezultat onečišćenja okoliša. Definicija kontaminanta ne obuhvaća strane tvari kao što su primjerice komadići insekata, životinjske dlake i slično.
Contamination
Onečišćenje/ kontaminacija
Odnosi se na prisutnost kemijskih, fizikalnih tvari i/ili mikroorganizama u hrani.
Critical control point (CCP)
Kritična kontrolna točka
Korak proizvodnog procesa u kojem se kontrola može primijeniti kako bi se spriječila ili uklonila opasnost ili se smanjila na prihvatljivu razinu.
Critical concentration (for a cell or organ)
Kritična koncentracija (za stanicu ili organ)
Koncentracija potencijalno toksičnih tvari kod koje se u stanicama ili organima pojavljuju nepoželjne (štetne) funkcionalne promjene, povratne ili nepovratne.
Critical effect
Kritični učinak
Prvi štetan učinak (ne mora biti najozbiljniji) koji se pojavljuje kada je postignut prag (kritični) koncentracije ili doze u kritičnom organu, tkivu ili jedinki. Štetni učinak, poput raka, bez definiranog praga koncentracije često se smatra kritičnim.
Cross contamination
Križna kontaminacija
Prijenos mikroorganizama iz hrane (obično sirove) na druge namirnice. Mikroorganizmi se mogu prenijeti direktno, kada jedna vrsta hrane dođe u dodir s drugom vrstom hrane, ili indirektno, preko ruku, opreme, radnih površina, noževa i drugog pribora.
Cumulative exposure
Cumulative exposure
Zbroj izloženosti dvjema ili više tvari koje imaju zajednički mehanizam toksičnosti.
DALY – Disability Adjusted Life Years
DALY - Izgubljene godine zdravog života
Zbroj potencijalno izgubljenih godina uslijed prerane smrti i godina produktivnog života izgubljenih uslijed nesposobnosti.
Deterministic estimate
Deterministička procjena
Temelji se na jednoj vrijednosti za svaki model ulaza i odgovarajućoj pojedinačnoj vrijednosti za model izlaza, bez kvantifikacije kumulativne vjerojatnosti ili, u nekim slučajevima, vjerojatnosti procjene s obzirom na sustave modelirane na stvarnom svijetu. Pojam „deterministički“ odnosi se na pristup kod kojeg se koriste numeričke pojedinačne vrijednosti; npr. aritmetička sredina (mean) ili 95. percentil mjerene vrijednosti (kao što je unos hrane ili razina rezidua).
Developmental toxicity
Razvojna toksičnost
Bilo koji štetni učinak izazvan tijekom odrastanja, uključujući učinke izazvane ili manifestirane u embrionalnom i fetalnom razdoblju i one inducirane ili manifestirane nakon rođenja (prije spolne zrelosti). Navedeno može obuhvaćati prenatalnu ili ranu postnatalnu smrt, strukturne abnormalnosti, promjene u rastu i funkcionalne deficite.
Dietary exposure
Prehrambena izloženost
Odnosi se na izloženost kemijskim tvarima iz hrane koje su slučajno prisutne u hrani ili dodane hrani iz tehnoloških razloga.
Dietary exposure assessment - Synonymous with: Intake assessment
Procjena prehrambene izloženosti - Sinonim: Procjena unosa
Kvalitativno i/ili kvantitativno vrednovanje vjerojatnog unosa uzročnika (uključujući i hranjive tvari) putem hrane, pića, pitke vode i dodataka prehrani.
Dietary intake - Related term: Dietary exposure
Prehrambeni unos - Vezani pojam: Prehrambena izloženost
Odnosi se na unos nutrijenata (uključujući energiju, vodu, makronutrijente, natrij, minerale i vitamine), nutritivnih tvari, nove hrane ili sastojaka hrane, ili biološki aktivne tvari, koje su hranjive ili imaju utjecaj na zdravlje.
Dietary supplement
Dodatak prehrani
Vidi: Food supplement.
Dose
Doza
Ukupan iznos tvari konzumirane ili apsorbirane od strane organizma, sustava ili (pod)populacije. Količina patogena koja je u interakciji s osobom ili životinjom.
Dose-response assessment
Procjena doza-odgovor
Određivanje odnosa između ukupne količine tvari dane, uzete ili apsorbirane od strane organizma, sustava, ili (pod)populacije i promjene razvijene u tom organizmu, sustavu ili (pod)populaciji u reakciji na tu tvar, sa zaključcima izvedenim iz takve analize s obzirom na cijelu populaciju.
Dose–response curve
Krivulja doza-odgovor
Grafički prikaz odnosa doza-odgovor, odnosno kvantitativnog odnosa primijenjene doze uzročnika/tvari i specifičnog biološkog odgovora na njih.
Dose-response relationship
Odnos doza-odgovor
Odnos između količine tvari konzumirane ili apsorbirane od strane organizma, sustava ili (pod)populacije i promjene u tom organizmu, sustavu ili (pod)populaciji uzrokovane reakcijom na tvar. Odnos između veličine izloženosti (doza mikrobiološkog uzročnika ili toksin, itd.) i ozbiljnosti i/ili frekvencije štetnih učinaka na zdravlje koju uzrokuje (odgovor).
Dietary recall (24 h dietary recall)
Metoda 24-satnog prisjećanja
Retrospektivna metoda u kojoj se od ispitanika (odnosno odrasle, djecu i njihove roditelje ili skrbnike) traži da se prisjete i prijave svu hranu i piće konzumiranu u prethodna 24 sata, a provode je nutricionisti ili dijetetičari koji su prošli obuku za tehnike intervjuiranja.
Dietary reference values (DRVs)
Referentne prehrambene vrijednosti
Referentne prehrambene vrijednosti (eng. Dietary Reference Values, DRV) su znanstveno utemeljene vrijednosti za zdravu populaciju. Razlikuju se ovisno o životnoj dobi i spolu. Koriste se u različite svrhe poput procjene nutritivne kakvoće prehrane pojedinaca ili skupina, planiranje prehrane (npr. školski obroci), izradu prehrambenih smjernica, savjetovanje o prehrani, postavljanje referentnih vrijednosti za označavanje hrane, kao i za razvoj prehrambenih politika i politika hrane.
Effective dose (ED)
Efektivna doza
Doza koja izaziva određeni učinak u određenom postotku ispitivane populacije. Može biti srednja efektivna doza (engl. ED50, effective dose), tj. doza koja će izazvati željeni efekt u 50% ispitivane populacije ili maksimalna efektivna doza, tj. doza koja će izazvati željeni efekt u 95% ispitivane populacije (ED95).
Entry assessment
Procjena ulaza
Prvi korak u procjeni rizika kod uvoza koji opisuje procese bioloških puteva ulaza patogenog uzročnika u određeni okoliš, te procjena vjerojatnosti, kvalitativna ili kvantitativna, da će se taj proces dogoditi. Preostala tri koraka su procjena izloženosti, procjena posljedica i estimacija rizika.
Embryotoxicity
Embrionalna toksičnost
Bilo koji toksični učinak na embrij koji proizlazi iz prenatalne izloženosti, uključujući strukturalne ili funkcionalne abnormalnosti ili postnatalne manifestacije takvih učinaka.
E – numbers
E – brojevi
Potvrda toksikološke evaluacije i klasifikacije pojedinog prehrambenog aditiva.
End-point
Krajnja točka
Kvalitativno ili kvantitativno izražavanje specifičnog krajnjeg čimbenika s kojim rizik može biti povezan. Za kemijsku procjenu rizika krajnja točka je vidljiv i mjerljiv biološki događaj ili koncentracija kemijske tvari (npr. koncentracije metabolita u ciljanom tkivu) koji se koristi kao indeks učinka izloženosti kemijskoj tvari. Za mikrobiološku procjenu rizika krajnja točka je obično zdravstvena posljedica ili zaraženo stanje. Međutim, pokazatelji ili stanja povezana sa zdravljem mogu također biti krajnje točke.
Epidemiology triad
Epidemiološka trijada
Predstavlja najjednostavniji model utvrđivanja nastanka zaraznih bolesti. Uključuje tri komponente: uzročnika, osjetljivost/prijemčivost domaćina i okruženje koje spaja domaćina i uzročnika zajedno kako bi se bolest mogla pojaviti.
Estimation
Estimacija
Određivanje približne vrijednosti temeljem matematičkog izračuna; određivanje najbolje pretpostavke dobivene na temelju dostupnih mjerljivih podataka.
European Food Safety Authority (EFSA)
Europska agencija za sigurnost hrane
Krovno tijelo za sigurnost hrane na području EU-a. Zadaća EFSA-e jest znanstvena procjena rizika i komunikacija o rizicima vezanim uz cijeli prehrambeni lanac u cilju osiguravanja sigurnosti hrane. EFSA je neovisna europska agencija, financirana iz proračuna EU-a, koja djeluje odvojeno od Europske komisije, Europskog parlamenta i država članica EU-a.
Excess Lifetime Risk
Dodatni cjeloživotni životni rizik
Dodatni ili posebni rizik od razvoja karcinoma uslijed izloženosti otrovnoj tvari tijekom cijelog života pojedinca.
Expert elicitation
Dobivanje podataka od stručnjaka
Sistematičan pristup objedinjavanju stručnih mišljenja koji može dati informacije bitne za odlučivanje uslijed nedostatka podataka dobivenih tradicionalnim znanstvenim istraživanjima. Stručna mišljenja temelje se na neobjavljenom znanju stručnjaka temeljenom na njihovom profesionalnom iskustvu.
Exposure
Izloženost
Kontakt između određenog fizikalnog, kemijskog ili biološkog uzročnika i ciljne populacije, organizma, organa, tkiva ili stanica. Obično je izražena u numeričkim smislu koncentracije tvari, trajanja i učestalosti (za kemijske tvari i mikroorganizme) ili intenziteta (za fizikalne uzroke poput zračenja).
Exposure assessment
Procjena izloženosti
Procjena izloženosti je treći korak procjene rizika u kojem se procjenjuje tko ili što je izloženo opasnosti i kvalitativno i/ili kvantitativno određuje unos te opasnosti putem hrane (kao i izloženosti iz drugih izvora ako su relevantni).
Exposure scenario
Scenarij izloženosti
Skup informacija koje opisuju put i sve uključene čimbenike od izvora izloženosti do izloženog organizma, te se koristi kao pomoć u izradi procjene izloženosti.
Fetotoxicity
Fetotoksičnost
Bilo koji toksični učinak na fetus koji proizlazi iz prenatalne izloženosti, uključujući strukturalne ili funkcionalne abnormalnosti ili postnatalne manifestacije takvih učinaka.
Food
Hrana
Svaka tvar ili proizvod, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je konzumaciji ili se može opravdano očekivati da će ga ljudi konzumirati. Pojam hrane uključuje i piće, žvakaću gumu i bilo koju drugu tvar, uključujući vodu, koja se namjerno ugrađuje u hranu tijekom njezine proizvodnje, pripreme ili obrade. Pojam hrane ne uključuje: hranu za životinje, žive životinje, osim ako su pripremljene za stavljanje na tržište kao hrana, biljke prije žetve, berbe ili pobiranja plodova, lijekove i medicinske proizvode, kozmetiku, duhan i duhanske proizvode, narkotike ili psihotropne tvari, rezidue i kontaminante.
Food additive
Prehrambeni aditiv
Tvar poznatog kemijskog sastava koja se dodaje hrani radi održavanja i/ili poboljšavanja njezinih svojstava (organoleptičke karakteristike, produženje trajnosti i sl.). Dijele se u nekoliko skupina (umjetna sladila, konzervansi, bojila itd.) te se označavaju tzv. "E-brojevima". Prehrambenim aditivima se ne smatraju kontaminanti, neželjeni mikroorganizmi, tvari koje se dodaju hrani radi poboljšavanja hranjivih vrijednosti (vitamini, minerali, aminokiseline i sl.), te začini na bazi biljaka, kuhinjska sol i dr.
Foodborne outbreak
Izbijanje/pojava bolesti uzrokovane hranom
Incident u kojem dvije ili više osoba obole od slične bolesti nakon konzumiranja iste hrane na koju epidemiološki dokazi ukazuju kao na mogući izvor bolesti.
Foodborne disease
Bolest podrijetlom iz hrane
Bolest zarazne ili toksične prirode uzrokovana konzumacijom hrane ili vode.
Foodborne pathogen
Patogen podrijetlom iz hrane
Mikroorganizam koji se prenosi hranom i u stanju je izazvati bolesti.
Food chain
Prehrambeni/ hranidbeni lanac
Slijed kruženja organskih tvari u prirodi kroz uzastopni slijed živih oblika.
From farm to fork/ From stable to table/ From field to plate
Od polja do stola
Izraz koji podrazumijeva da se kontrolira cjelokupni sustav opskrbe hranom od proizvođača do potrošača s ciljem smanjenja rizika od bolesti koje se prenose hranom.
Foodstuffs intended for particular nutritional uses/ Foods for particular nutritional uses/ Foods for special dietary uses
Hrana za posebne prehrambene potrebe
Hrana koja je posebno obrađena ili formulirana kako bi zadovoljila određene prehrambene potrebe koje postoje zbog posebnih fizičkih ili fizioloških stanja te specifičnih bolesti i poremećaja.
Food hygiene
Higijena hrane
Uvjeti i mjere potrebni kako bi se osigurala sigurnost/prikladnost hrane u svim fazama tijekom primarne proizvodnje, prerade, transporta, skladištenja i pripreme hrane.
Food intolerance
Intolerancija na hranu
Odgovor probavnog sustava na nemogućnost probave pojedinih sastojaka hrane, a ne uključuje imunološki odgovor našeg tijela. Intolerancije su učestalije nego alergije, ali manje opasne.
Food safety
Sigurnost hrane
Predstavlja pojam koji se odnosi na uvjete i postupke rukovanja, pripreme i skladištenja hrane na način koji sprječava njezinu kontaminaciju čime se smanjuje mogućnost pojave bolesti porijeklom iz hrane.
Food safety objectives (FSO)
Ciljevi sigurnosti hrane
Pojam koji izražava razinu opasnosti u hrani koja je podnošljiva u odnosu na odgovarajuću razinu zaštite.
Food security
Prehrambena sigurnost
Prehrambena sigurnost postoji kada svi ljudi u svakom trenutku imaju na raspolaganju dovoljne količine sigurne i nutritivno vrijedne hrane, u fizičkom, socijalnom i ekonomskom smislu, koja zadovoljava njihove prehrambene potrebe i predstavlja njihov izbor za aktivan i zdrav život.
Food supplement - Synonim: Dietary supplement
Dodatak prehrani
Pripravak proizveden iz koncentriranih izvora hranjivih tvari (vitamini i minerali) ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji ima svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja (kao što su aminokiseline, esencijalne masne kiseline, vlakna, biljne vrste, ekstrakti biljnih vrsta, mikroorganizmi, jestive gljive, alge, pčelinji proizvodi i druge tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom).
Food composition database
Baza podataka o sastavu hrane
Baza podataka o sastavu hrane daje informacije o nutritivnom sadržaju hrane. Dobiva se iz kvantitativnih analiza reprezentativnih uzoraka hrane. Baza ima višestruku primjenu, uključujući analizu unosa nutrijenata iz anketa o prehrambenoj potrošnji te označavanje prehrambenih vrijednosti.
Food diary
Dnevnik prehrane
Prospektivna metoda u kojoj se ispitanicima upućuje da dokumentiraju svu hranu i piće konzumiranu tijekom unaprijed definiranog razdoblja (npr. 1 do 7 dana). Broj dana uključenih u procjenu ovisi o svrsi istraživanja.
Food frequency questionnaire (FFQ)
Upitnik o učestalosti potrošnje hrane
Retrospektivna metoda koja procjenjuje učestalost kojom se hrana i/ili grupe hrane jedu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Upitnik uključuje popis hrane i odjeljak kategorije učestalosti, a može se provoditi samostalno ili putem intervjua.
Food-based dietary guidelines
Smjernice o pravilnoj prehrani
Znanstveno utemeljene preporuke za pravilnu prehranu koje daju savjete o prehrani, skupinama namirnica i obrascima prehrane kako bi široj javnsoti pružili potrebne informacije o hranjivim tvarima za promicanje cjelokupnog zdravlja i prevenciju kroničnih bolesti.
FoodEx2
FoodEx2
Sveobuhvatan sustav klasifikacije i opisa hrane kojeg je razvila i održava Europska agencija za sigurnost hrane.
Genetically modified organism (GMO)
Genetski modificiran organizam
Organizam koji sadrži genetski materijal izmijenjen na način koji se nije odvijao prirodnom selekcijom ili uzgojem. Genetskom modifikacijom omogućen je prijenos genetskog materijala s jednog organizma na drugi.
Genotoxic carcinogen
Genotoksični karcinogen
Karcinogen čiji primarni način djelovanja uključuje promjene deoksiribonukleinske kiseline ili kromosoma.
Genotoxicity
Genotoksičnost
Sposobnost neke tvari da ošteti genetski materijal. Takvo oštećenje može biti mutageno, teratogeno i/ili kancerogeno.
Good hygiene practice (GHP)
Dobra higijenska praksa (DHP)
Temeljna pravila postupanja kojima se osigurava da su namirnice proizvedene sigurno i higijenski.
Good laboratory practice (GLP)
Dobra laboratorijska praksa (DLP)
Temeljna pravila koja se bave procesima efikasne organizacije i uvjeta pod kojima se laboratorijska ispitivanja primjereno planiraju, izvode, prate, bilježe i prijavljuju, kako bi se osigurali visoki standardi kakvoće i pouzdanost rezultata.
Good manufacturing practice (GMP)
Dobra proizvođačka praksa (DPP)
Temeljna pravila koja se bave procesima efikasne organizacije proizvodnje i osiguranjem definiranih standarda kakvoće u svim fazama proizvodnje, distribucije i pohrane kako bi se osigurala sigurnost i prikladnost hrane.
Group acceptable daily intake (ADI)
Grupni prihvatljivi dnevni unos
ADI utvrđen za grupu spojeva koji pokazuju slične toksične učinke ili dijele zajednički toksični metabolit, čime se ograničava njihov kumulativni unos.
HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Point
Analiza opasnosti i kontrola kritičnih točaka
Sustav koji identificira, procjenjuje i kontrolira opasnosti koji su od značaja za sigurnost hrane.
Half-life
Vrijeme poluraspada
Vrijeme potrebno da se koncentracija neke tvari smanji za polovicu.
Harmful substance
Štetna tvar
Tvar koja, nakon kontakta s organizmom, može uzrokovati zdravstvene poteškoće ili štetne učinke bilo u vrijeme izlaganja ili kasnije u životu sadašnjih i budućih generacija.
Hazard
Opasnost
Biološki, kemijski ili fizikalni čimbenik u hrani s potencijalom za izazivanje štetnih posljedica za zdravlje.
Hazard characterization
Karakterizacija opasnosti
Drugi korak u procjeni rizika koji obuhvaća definiranje prirode štetnog utjecaja na zdravlje, povezanog s biološkom, kemijskom ili fizikalnom opasnosti koja može biti prisutna u hrani. Ukoliko je moguće, u ovom koraku navodi se i veličina doze bitna za opasnost.
Hazard identification
Identifikacija opasnosti
Identifikacija opasnosti je prvi od četiri koraka u procjeni rizika. Identifikacija bioloških, kemijskih i fizikalnih uzročnika koji su u stanju izazvati štetne posljedice za zdravlje i koji mogu biti prisutni u određenoj hrani ili skupini hrane.
Hepatotoxicity
Hepatotoksičnost
Svojstvo tvari ili lijeka da oštećuje jetru.
Health-based guidance value - Synonim: Toxicological reference value
Vrijednost koja se odnosi na zaštitu zdravlja
Vrijednost sigurne konzumacije koja se temelji na postojećim podacima o sigurnosti, uzimajući u obzir nesigurnost tih podataka i moguće trajanje konzumacije (ADI, TDI, ARfD i sl.).
Health claim
Zdravstvena tvrdnja
Označava svaku poruku ili izjavu koja nije propisima obvezujuća, uključujući i slikovno, grafičko ili simboličko predstavljanje u bilo kojem obliku, kojom se izjavljuje, sugerira ili naznačuje da ta hrana ima određena svojstva.
Health endpoint
Granica prestanka zdravlja
Vidljivi i mjerljivi biološki događaj koji se koristi kao indeks kako bi se utvrdilo kada se pojavljuje odstupanje u normalnom funkcioniranju ljudskog tijela.
Holistic approach
Holistički pristup
Pristup u procjeni rizika koji uzima u obzir kompleksnost situacije iz stvarnog života.
Household outbreak
Pojava bolesti u kućanstvu
Pojava oboljenja dvije ili više osoba u istom kućanstvu, a koja nije povezana s drugim slučajem ili pojavom oboljenja izvan tog kućanstva.
Host
Domaćin
Živi organizam koji udomljava infektivnog uzročnika u prirodnim uvjetima.
Host specificity
Specifičnost domaćina
Karakteristika patogena kojom se izražava njegova sposobnost za zarazu specifičnih domaćina.
Immunotoxicity
Imunotoksičnost
Sposobnost tvari da izazove štetni učinak na imunološki sustav organizma.
The International Agency for Research on Cancer (IARC)
Međunarodna agencija za istraživanje raka
Specijalizirana agencija za rak unutar Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj IARC-a je promoviranje međunarodne suradnje u istraživanju raka, na način da se objedine epidemiologija, laboratorijske znanosti i biostatistika kako bi se identificirali uzročnici raka i primijenile preventivne mjere u svrhu smanjenja broja oboljelih.
Immunity
Imunitet
Stanje specifične otpornosti na infekcije i zarazne bolesti koje proizlazi iz prethodnog izlaganja patogenu i/ili toksinima nastalim od patogena.
Immunocompromised
Imunokompromitiran
Stanje smanjenog imunološkog odgovora nastalo kao rezultat naslijeđenih nedostataka, primjene imunosupresivnih lijekova, infekcije, zračenja, pothranjenosti, odnosno određene bolesti.
Immunogenicity
Imunogenost
Svojstvo tvari da potakne imunološki odgovor.
Import risk assessment
Procjena rizika kod uvoza
Provodi se u slučaju prvog uvoza hrane, životinja ili materijala kojim se može unijeti neka biološka opasnost. Sastoji se od procjene ulaza, procjene izloženosti, procjene posljedica i estimacije rizika.
Incident
Slučaj/incident
Okolnost ili događaj koji se odnosi na prepoznavanje opasnosti koja predstavlja rizik za zdravlje ljudi i/ili životinja, ili pojava bolesti.
Incidence
Incidencija/ pojavnost
Incidencija je broj novooboljelih tijekom određenog vremenskog razdoblja u odnosu na broj osjetljivih osoba (koje se mogu razboljeti od iste bolesti) na određenu bolest. Osnovna razlika između incidencije i prevalencije je ta da se incidencija odnosi samo na nove slučajeve, a prevalencija na sve slučajeve, bez obzira jesu li novi ili stari.
Incubation period
Vrijeme inkubacije
Vrijeme od trenutka inokulacije (izlaganja) do razvoja kliničke manifestacije određene zarazne bolesti.
Indicator
Indikator/pokazatelj
Pokazatelj povećane vjerojatnosti pojave bolesti ili drugog pobliže označenog ishoda.
Individual risk
Individualni rizik
Vjerojatnost da će se štetni učinak manifestirati na pojedinim osobama.
Infection
Infekcija/zaraza
Ulaz i razvoj infektivnih uzročnika u tijelu čovjeka ili životinje. Infekcija može ili ne mora dovesti do simptomatske bolesti.
Infectious dose
Infektivna/zarazna doza
Minimalni broj organizama koji će ući kroz domaćinove barijere, opstati i umnožiti se u domaćinu.
Infectivity
Infektivnost
Obilježje mikroorganizma koje omogućava da zarazi, naknadno preživi i razmnožava se u domaćinu.
Innocuous metabolic products
Neškodljivi metabolički produkt
Produkti koji su poznati ili se za njih može predvidjeti da će biti bezopasni za ljude temeljem procijenjenih unosa izvornog spoja.
Intake
Unos
Količina tvari (uključujući i hranjive tvari) konzumirana od osoba ili životinja, kao dio njihove prehrane (putem hrane, pića, pitke vode i dodataka prehrani).
International Organization for Standardization (ISO)
Međunarodna organizacija za normizaciju
Organizacija odgovorna za razvoj dobrovoljnih međunarodnih standarda za proizvode, usluge i djelatnosti.
Ingredient
Sastojak
Bilo koja tvar namjerno dodana hrani koja ostaje u gotovom proizvodu, čak i u izmijenjenom obliku.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)
Zajednički FAO/WHO stručni odbor za prehrambene aditive
Stručni odbor koji sudjeluje u prikupljanju i ocjenjivanju znanstvenih podataka vezanih za prehrambene aditive, kontaminante i ostatke veterinarskih lijekova u hrani te davanju preporuka o sigurnim razinama korištenja.
Left censored data
Lijevo cenzurirani podaci
Statistička mjera koja u procjeni rizika označava skup rezultata analiza koji se nalaze ispod granice detekcije (LOD-a).
Lethal dose 50% (LD50)
Srednja letalna doza (LD50)
Predstavlja statistički utvrđenu dozu tvari koja uzrokuje smrt 50% pokusnih životinja.
Limit of detection (LOD)
Granica detekcije
Minimalna koncentracija tvari u hrani koja se može kvalitativno detektirati, ali se ne može kvantitativno odrediti standardnim analitičkim metodama. LOD je važan za testiranja koja se koriste za utvrđivanje prisutnosti ili odsutnosti analita.
Limit of quantification (LOQ)
Granica kvantifikacije
Minimalna koncentracija tvari koja se može odrediti kvantitativno s prihvatljivom točnošću i dosljednošću. LOQ može biti ekvivalentan LOD-u ili može biti na mnogo višoj koncentraciji. LOQ ne može biti manji od LOD-a. Često je LOQ približno 3 puta veći od LOD-a.
Long-term exposure
Dugotrajna izloženost
Stalna ili ponavljana izloženost tvari kroz dugo razdoblje, u čovjeka obično nekoliko godina, a u životinja i biljaka kroz cijeli životni vijek.
Long-term toxicity study
Dugoročno istraživanje toksičnosti
Istraživanje u kojem se životinje promatraju tijekom cijelog životnog vijeka (ili veći dio njihovog životnog vijeka) i u kojem se izloženost nekoj tvari odvija tijekom cijelog vremena promatranja ili njegovog značajnog dijela.
Lower bound (LB)
Donja granica
Granica minimalne izloženosti potencijalno štetnoj tvari (u pojedinačnom slučaju najčešće 0) ukoliko hrana sadrži zanemarive količine te tvari. U slučaju upravljanja rezultatima koji su manji od vrijednosti LOD-a ili LOQ-a, svakom takvom rezultatu se najčešće pridružuje vrijednost 0 i označava kao donja granica. Ovakva statistička obrada podataka ujedno označava najbolji mogući scenarij.
Lowest-observed-adverse-effect level (LOAEL)
Najniža razina kod koje je uočen štetni učinak
Najniža količina tvari za koju je utvrđeno da uzrokuje štetni učinak na izloženoj populaciji.
Lowest-observed-effect level (LOEL)
Najniža razina kod koje je uočen učinak
Najniža količina tvari za koju je utvrđeno da uzrokuje neki učinak na izloženoj populaciji.
Margin of exposure (MOE)
Granica izloženosti
Izračunava se kao omjer između definirane točke u krivulji doza-odgovor, najčešće BMDLxx, za štetni učinak, i procijenjenog unosa te tvari. EFSA smatra vrijednosti MOE (temeljene na BMDL10) iznad 10000 vrijednostima niskog rizika.
Margin of safety
Granica sigurnosti
Razlika (prostor) između stvarnog unosa tvari u nekoj populaciji i procjene dnevne doze unosa kroz čitav životni vijek, za koju stručnjaci smatraju da je sigurna.
Maximum level (ML)
Najveća dopuštena količina (NDK)
Zakonski određena najveća koncentracija nekog kontaminanta u hrani i hrani za životinje.
Mechanism of action (MOA)
Mehanizam djelovanja
Specifična biokemijska interakcija (enzim, receptor) kojom tvar djeluje na biokemijski sustav ili cijeli živi organizam.
Microbiological criterion
Mikrobiološki kriterij
Zakonski propisana vrijednost prisutnosti određenih patogenih mikroorganizama u hrani kojom se određuje mikrobiološka ispravnost hrane i prihvatljivost proizvodnog procesa.
Microbiological hazards
Mikrobiološke opasnosti
Mikrobiološki uzročnici ili njima uzrokovani uvjeti u hrani s potencijalom za izazivanje neželjenih zdravstvenih učinaka.
Microbial risk assessment (MRA)
Mikrobiološka procjena rizika
Proces koji procjenjuje vjerojatnost nastanka štetnih učinaka u ljudi nakon izlaganja patogenim mikroorganizmima ili mediju u kojem oni postoje. Uključuje četiri osnovna koraka procjene rizika: identifikaciju i karakterizaciju opasnosti, procjenu izloženosti i karakterizaciju rizika.
Microorganism
Mikroorganizam
Naziv za bakterije, viruse, kvasce i jednostavne gljive, jednostanične alge, protozoe, odnosno sve one organizme koji se mogu vidjeti samo uz pomoć mikroskopa. Većina ih je korisna (razgradnja hrane i recikliranje energije), ali neki mogu uzrokovati bolesti (patogeni mikroorganizmi).
Middle bound (MB)
Srednja granica
Granica srednje izloženosti potencijalno štetnoj tvar ukoliko hrana sadrži zanemarive količine te tvari. U slučaju upravljanja rezultatima koji su manji od vrijednosti LOD-a ili LOQ-a, svakom takvom rezultatu se najčešće pridružuje pola vrijednosti uspostavljenog LOD-a ili LOQ-a. Ovakva statistička obrada podataka ujedno označava scenarij koji je najrealniji.
Mode of action (MoA)
Način djelovanja
Slijed događaja koji objašnjava uočene promjene u nekom biokemijskom sustavu nastale kao posljedica djelovanja neke tvari.
Monitoring
Praćenje
Periodično, kontinuirano ili ponovljeno promatranje i mjerenje podataka za definirane svrhe, u skladu s pripremljenim rasporedom u prostoru i vremenu, koristeći usporedive metode za istraživanja i prikupljanje podataka.
Monte Carlo analysis
Monte Carlo analiza
Analiza koja predstavlja kumulativnu distribuciju vjerojatnosti nastupanja rizika koja je zasnovana na simulaciji slučajnog uzorkovanja za dobivanje brojčanih rezultata.
Mutagenicity
Mutagenost
Svojstvo fizikalnog ili kemijskog agensa da uzrokuje trajne, najčešće negativne, promjene u organizmu i/ili potomstvu mijenjajući strukturu gena.
Macronutrient
Makronutrijenti
Hranjive tvari koje doprinose unosu energije (npr. masti, bjelančevine, ugljikohidrati) i potrebne su u značajnim količinama za normalan rast, razvoj i očuvanje zdravlja.
Non-threshold model
Model bez praga djelovanja
Model koji opisuje odnos između doze i odgovora, a kod kojeg je odgovor izravno proporcionalan dozi, bez praga te uvijek postoji određena razina odgovora čak i kod najniže moguće doze. Ovaj model opisuje tvari s kancerogenim svojstvima, odnosno one za koje se smatra da niti najmanja doza nije prihvatljiva.
No-observed-adverse-effect-level (NOAEL)
Razina bez uočenog štetnog učinka
Najveća koncentracija ili količina tvari, pronađena eksperimentom ili promatranjem, koja ne uzrokuje štetne promjene morfologije, funkcionalnih sposobnosti, rasta i razvoja organizma.
No-observed-effect-level (NOEL)
Razina bez uočenog učinka
Najveća koncentracija ili količina tvari, pronađena eksperimentom ili promatranjem, koja ne uzrokuje nikakve promjene u morfologiji, funkcionalnoj sposobnosti, rastu i razvoju organizma.
Novel food
Nova hrana
Sva hrana koja se nije u značajnoj mjeri upotrebljavala za prehranu ljudi unutar Unije prije 15. svibnja 1997., neovisno o datumima pristupanja država članica Uniji.
Nutrient
Hranjiva tvar
Bilo koji element ili spoj potreban za metabolizam organizma, rast ili druge funkcije. Dijele se na one koji daju energiju i one koji daju podršku metaboličkim procesima u tijelu. Neki od njih su esencijalni zbog toga što se ne mogu sintetizirati u tijelu i moraju se dobiti iz hrane.
Office International des Epizooties (OIE) World Organisation for Animal Health
Svjetska organizacija za zdravlje životinja
OIE je međudržavna organizacija kojoj je cilj osigurati transparentnost u statusu bolesti životinja u svijetu, sakupljanje, analiza i distribucija znanstvenih informacija o bolestima životinja, promoviranje međunarodne solidarnosti u kontroli bolesti životinja i osiguravanje sanitarnih mjera svjetske trgovine životinjama i životinjskim proizvodima.
Pathogen
Patogeni uzročnik
Organizam koji je sposoban izazvati bolest.
Pathogenicity
Patogenost
Sposobnost organizma da uzrokuje bolest (tj. štetu domaćinu). Ova sposobnost predstavlja genetsku komponentu patogena, a šteta učinjena domaćinu je rezultat interakcije domaćin-patogen.
Percentile
Percentil
Statistička mjera koja uređeni brojčani niz dijeli u jednake dijelove (100 jednakih dijelova). Npr. ako se radi o vrijednosti na 95. percentilu, onda znači da je 95 % podataka iz promatranog skupa ispod te vrijednosti, a 5% iznad.
Pesticide
Pesticid
Svaka tvar ili mješavina tvari namijenjena uništavanju ili kontroli štetočina, uključujući neželjene životinje, insekte i biljke.
Pharmacology
Farmakologija
Znanost koja proučava kemijske tvari u smislu njihova djelovanja na živi organizam i upotrebe kao lijekova.
Pharmacodynamics
Farmakodinamika
Grana farmakologije koja proučava djelovanja tvari i lijekova na biološke sustave u pokusnih životinja, ili čovjeka i životinja. Utvrđuje se učinak ispitivanih tvari, biokemijske promjene i mehanizam učinka.
Pharmacokinetics
Farmakokinetika
Opis sudbine lijekova u tijelu nakon njihove primjene, uključujući i izračun njihove apsorpcije, distribucije, metabolizma i izlučivanja.
Physical hazards
Fizikalne opasnosti
Fizikalni onečišćivači su primjese i onečišćenja u hrani koji uključuju komadiće stakla, plastike, gume, metala (od sačme u ustrijeljenim životinjama do vijaka i sličnih dijelova procesne opreme), kosti, tkaninu, drvo, kamen, kukce, male životinje, hrđu itd. Ponekad i sama namirnica, temeljem svojih dimenzija i fizikalnih svojstava, može predstavljati opasnost.
Point estimate
Točkasta procjena
Jedna brojčana vrijednost koja proizlazi iz izračuna.
Point of departure (PoD)
Polazna točka
Točka na krivulji doza-odgovor postavljena na temelju eksperimentalnih podataka koja se općenito smatra niskom razinom procijenjenog utjecaja.
Population
Populacija
Ukupnost jedinki koje se promatraju.
Population at risk
Rizična populacija
Broj osoba kod kojih se može razviti štetan zdravstveni učinak i koje su potencijalno izložene promatranoj opasnosti.
Population reference intake (PRI)
Referentni unos populacije
Unos hranjive tvari kojom će se zadovoljiti potrebe gotovo svih zdravih osoba u populaciji.
Precautionary principle
Načelo predostrožnosti
U posebnim se okolnostima, kada se na temelju procjene dostupnih informacija utvrdi da postoji mogućnost štetnih učinaka na zdravlje, ali postoji znanstvena nesigurnost, mogu poduzeti privremene mjere upravljanja rizikom nužne za osiguranje visoke razine zaštite zdravlja koju je EU odabrala, do pribavljanja daljnjih znanstvenih informacija potrebnih za opsežniju procjenu rizika.
Predictive microbiology
Prediktivna/predviđajuća mikrobiologija
Matematičko modeliranje koje se temelji na analitičkim postupcima i služi za procjenu promjene broja bakterija u različitim uvjetima okoliša ili uvjetima obrade hrane, kako bi se omogućila procjena stupnja onečišćenja određenog medija.
Prevalence
Prevalencija
Udio oboljelih osoba u cijeloj populaciji u određenom vremenu i prostoru.
Primary production
Primarna proizvodnja
Proizvodnja, obrađivanje ili uzgoj primarnih proizvoda, uključujući žetvu, berbu ili pobiranje plodova, mužnju i uzgoj životinja prije klanja. To uključuje i lov i ribolov i sakupljanje divljih plodova i biljaka.
Primary transmission
Primarni prijenos
Izravni ili neizravni prijenos patogena iz kontaminiranog medija (hrana ili voda) na prijemčivog domaćina, bez obzira je li bolest nastala ili ne.
Prioritization
Određivanje prioriteta
Sustavna analiza i poredak opasnosti porijeklom iz hrane na temelju razmatranja utjecaja na javno zdravlje koji proizlaze iz rangiranja rizika i drugih čimbenika kao što su socijalna, ekonomska i politička razmatranja).
Probability
Vjerojatnost
Izglednost da će do određenog događaja doći ili da će se izmjerena vrijednost pojaviti unutar određenog raspona.
Probability distribution
Distribucija vjerojatnosti
Matematički opis funkcije koji prikazuje način na koji je ukupna vjerojatnost (koja je jednaka 1) raspodijeljena na pojedine vrijednosti slučajne varijable.
Processing aid
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje
Svaka tvar ili materijal koji se namjerno koristi u proizvodnji sirovina ili hrane u svrhu zadovoljenja određenih tehnoloških potreba, a ne postaje sastojak hrane. Može biti nehotičan, a koji puta i neizbježan zaostatak ili derivat u krajnjem proizvodu (npr. tvari za bistrenje/filtraciju, plinovi za pakiranje i sl.).
Provisional maximum tolerable daily intake (PMTDI)
Privremeni najveći podnošljivi dnevni unos
Referentna vrijednost uspostavljena od znanstveno-stručnih institucija (JECFA-e, EFSA-e itd.) kojom se označava sigurna razina unosa kontaminanta bez kumulativnih svojstava. Ova vrijednost predstavlja dopuštenu izloženost ljudi zbog prirodnog pojavljivanja tvari u hrani i pitkoj vodi. Podnošljivi unos općenito se naziva "privremenim" jer novi podaci mogu rezultirati promjenama podnošljivih razina.
Provisional tolerable monthly intake (PTMI)
Privremeni podnošljivi mjesečni unos
Vrijednost slična PMTDI-u, osim što se odnosi na kontaminante s kumulativnim učinkom te se izražava za mjesečno razdoblje.
Provisional tolerable weekly intake (PTWI)
Privremeni podnošljivi tjedni unos
Vrijednost slična PMTDI-u, osim što se odnosi na kontaminante s kumulativnim učinkom te se izražava za tjedno razdoblje.
Population reference intake (PRI)
Referentni unos za populaciju
Unos hranjivih tvari koji će vjerojatno zadovoljiti dnevne potrebe gotovo svih ljudi u zdravoj populaciji.
Qualitative risk assessment
Kvalitativna procjena rizika
Procjena rizika koja se temelji na podacima koji se zbog neadekvatnosti ne mogu koristiti za numeričku procjenu rizika, ali se ipak temeljem stručnih znanja i identifikacijom prateće nesigurnosti mogu koristiti za opisno kategoriziranje rizika.
Quantitative risk assessment
Kvantitativna procjena rizika
Procjena rizika koja omogućava numeričko izražavanje rizika i prateće nesigurnosti.
Quantum satis
Quantum satis (lat. količina koja je dovoljna)
Označava količinu prehrambenih aditiva koja nije viša od nužne za postizanje namjeravane svrhe, u skladu s dobrom proizvođačkom praksom (DPP) i uz uvjet da ne dovodi potrošača u zabludu, a odnosi se na one aditive kod kojih nije propisana najveća dopuštena količina dodavanja u hranu.
Random sampling
Nasumično uzorkovanje
Uzorak odabran iz statističke populacije na takav način da svaki pojedinačni uzorak ima jednaku vjerojatnost biti odabran.
Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)
Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje
Sustav obavještavanja za incidente u EU kojeg koordinira Europska komisija. Osigurava nadležnim tijelima učinkovit nadzor hrane i hrane za životinje te služi kao sredstvo za razmjenu informacija o poduzetim mjerama, kako bi se u što kraćem vremenu moglo reagirati na ozbiljne rizike i odgovoriti na prijetnju zdravlju ljudi uzrokovanu hranom ili hranom za životinje.
Recommended dietary allowance (RDA)
Preporučena dnevna količina
Prosječna razina dnevnog unosa određenog nutrijenta koja je dostatna za zadovoljavanje dnevnih potreba gotovo svih zdravih osoba (97-98%) u svim starosnim skupinama oba spola za tim određenim nutrijentom.
Reference dose (RfD)
Referentna doza
Procijenjena dnevna doza izlaganja za koju je vjerojatno da će biti bez štetnih učinaka čak i ako se izlaganje nastavi tijekom života.
Reproductive toxicity
Reproduktivna toksičnost
Štetni učinci tvari u prenatalnoj, postnatalnoj i adolescentnoj dobi, a kod spolno zrelih štetno djelovanje na reprodukcijski i neuroendokrini sustav.
Reservoir
Rezervoar/spremnik
Bilo koji biološko ili okolišno stanište koje podržava održavanje i/ili rast patogenih organizama. Takvi spremnici mogu biti izvori epidemijskih i endemskih infekcija.
Risk
Rizik
Funkcija vjerojatnosti štetnog učinka na zdravlje te posljedica tog učinka, s obzirom na vrstu i izloženost određenoj opasnosti.
Risk analysis
Analiza rizika
Koncept kojemu je cilj sprječavanje i smanjenje rizika porijeklom iz hrane, a sastoji se od tri međusobno povezana koraka: procjene rizika, upravljanja rizikom i komunikacije o riziku.
Risk assessment
Procjena rizika
Procjena rizika je proces utemeljen na znanstvenoj procjeni poznatih i potencijalno nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi koji potječu od izloženosti opasnostima porijeklom iz hrane. Ujedno, to je složen multidisciplinarni proces, sastavljen od četiri koraka koji uključuju identifikaciju opasnosti, karakterizaciju opasnosti, procjenu izloženosti te karakterizaciju rizika.
Risk characterization
Karakterizacija rizika
Zadnji korak procjene rizika. Može sadržavati kvalitativne ili kvantitativne informacije o vjerojatnosti da će promatrana opasnost dovesti do štetnog utjecaja na zdravlje, te raspravu o nesigurnostima vezanima za te podatke.
Risk communication
Komunikacija o riziku
Interaktivna razmjena informacija i mišljenja tijekom procesa analize rizika koja se odnosi na opasnosti i rizike, s rizikom povezane čimbenike i percepciju rizika između procjenitelja rizika, upravljača rizikom, potrošača, industrije, akademske zajednice i ostalih zainteresiranih strana, uključujući objašnjenje nalaza procjene rizika i temelje odluka upravljanja rizicima.
Risk estimation
Estimacija rizika
Proces koji integrira rezultate prva tri koraka kod procjene rizika kod uvoza, dakle rezultate procjene unosa, procjene izloženosti i procjene posljedica. Na taj se način dobiva sveobuhvatna procjena rizika od identificirane opasnosti.
Risk identification
Identifikacija rizika
Prvi korak u procjeni rizika u kojem se definira što je opasnost i opisuju njeni neželjeni i potencijalno neželjeni učinci.
Risk management
Upravljanje rizikom
Proces odvojen od procjene rizika, koji se bavi razmatranjem mogućih rješenja prilikom donošenja odluka, uzimajući u obzir procjenu rizika kao i druge relevantne faktore koji utječu na zaštitu zdravlja potrošača te promicanje pravedne trgovine i, ukoliko je potrebno, odabiranje prikladnih preventivnih i kontrolnih mogućnosti.
Risk perception
Percepcija rizika
Subjektivna percepcija težine ili važnosti rizika temeljena na osobnim znanjima o različitim rizicima i moralnim, ekonomskim i političkim prosudbama njihovih implikacija.
Risk profile
Profil rizika
Opis problema sigurnosti hrane na temelju dostupnih literaturnih podataka kako bi se mogle voditi daljnje akcije za upravljanje rizicima. Profil rizika uključuje početno sustavno prikupljanje podataka, opis rizika, vrijednosti kojima prijeti rizik, socijalnu percepciju rizika, karakteristike rizika, uzročnike i nositelje rizika, koji su značajni za uspješno upravljanje rizikom.
Risk ranking
Rangiranje rizika
Metoda kojom se određuje prioritet rizika na temelju njihove vjerojatnosti i ozbiljnosti.
Route of exposure
Put izloženosti
Način na koji patogen dođe u kontakt s organizmom domaćina (npr. konzumacija, inhalacija).
Ready-to-eat food
Gotova hrana
Hrana koju je proizvođač namijenio izravnoj prehrani ljudi bez potrebe za kuhanjem ili nekom drugom obradom učinkovitom za uklanjanje ili smanjivanje na prihvatljivu razinu mikroorganizama od interesa.
Reference intake range (RI)
Referentni raspon za unos
Vrijednost postavljena za makronutrijente te se izražava kao udio (%) energije dobivene iz pojedinog makronutrijenta. RI predstavljaju raspone unosa koji su primjereni za očuvanje zdravlja. Hranjive tvari koje doprinose unosu energije (npr. masti, bjelančevine, ugljikohidrati) potrebne su u značajnim količinama za normalan rast, razvoj i očuvanje zdravlja.
Safety factor - Uncertainty factor, Assessment factor
Sigurnosni faktor - faktor nesigurnosti, faktor procjene
Faktor kojeg procjenitelji rizika primjenjuju za izračun referentne doze koja se smatra sigurnom ili bez značajnog rizika za zdravlje. Koristi se prilikom ekstrapolacije rezultata istraživanja na životinjama kada se utvrđuju vrijednosti za ljudsku populaciju. Vrijednost sigurnosnog faktora ovisi o prirodi toksičnog učinka, veličini i vrsti populacije koju treba zaštiti i kvaliteti dostupnih toksikoloških informacija.
Scientific opinion
Znanstveno mišljenje
Dokument koji donosi procjenu rizika o općenitim znanstvenim temama; ili procjenu zahtjeva za autorizaciju proizvoda, tvari ili tvrdnje; ili ponovnu procjenu rizika.
Screening method
Orijentacijska (screening) metoda
Predradnja kojom se utvrđuje prisustvo određenog potencijalno štetnog čimbenika u populaciji, kako bi se odredila potreba za eventualnom procjenom rizika.
Semi-quantitative risk assessment
Polu-kvantitativna procjena rizika
Procjena koja omogućava kombinirani pristup korištenjem tekstualne evaluacije kvalitativne procjene rizika i brojčane evaluacije kvantitativne procjene rizika, procjenjujući rizik bodovanjem prema određenoj skali.
Severity
Ozbiljnost (bolesti)
Raspon potencijalnih štetnih posljedica za zdravlje u određenoj situaciji (npr. bolesti). Može se izraziti kvalitativno ili kvantitativno.
Shelf – life
Rok trajanja
Predviđeno vrijeme tijekom kojeg će se sigurnost ili kvaliteta proizvoda promijeniti od prihvatljive u neprihvatljivu. Rok trajanja se na deklaraciji proizvoda može označiti kao "najbolje upotrijebiti do" (ukazuje na datum do kojeg hrana zadržava svoja posebna svojstva ako se čuva na pravilan način) i "upotrijebiti do" (ukazuje na datum do kojeg se hrana može sigurno konzumirati i navodi se na hrani koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva).
Short-term exposure
Kratkotrajna izloženost
Višestruka ili kontinuirana izloženost uzročniku na kratko vrijeme.
Short-term toxicity study
Kratkotrajna studija toksičnosti
Studija koja se provodi na životinjama (ponekad se naziva subakutna ili subkronična studija) u kojoj su proučavani učinci ispitivanog materijala, primjenjivanog u ponovljenim dozama (ili kontinuirano u hrani ili pitkoj vodi) tijekom kratkog perioda života životinje.
Slope Factor
Faktor nagiba
Gornja granica, otprilike 95%-tna granica pouzdanosti, povećanog rizika od raka zbog doživotnog izlaganja štetnoj tvari. Obično je izražena u jedinicama proporcije (populacije) oboljelih u mg/kg dnevno, a većinom se primjenjuje u području niskih doza u odnosu doza-odgovor, odnosno za izloženosti koje odgovaraju rizicima manjim od 1 na 100.
Subacute exposure
Subakutna izloženost
Višekratna ili kontinuirana izloženost između uzročnika i domaćina, srednjeg vijeka trajanja (najčešće do 1 mjeseca), između akutne i subkronične.
Stochastic model
Stohastički model
Pojam koji se koristi za opisivanje sustava u kojem su vrijednosti parametara, mjera, očekivanih rezultata i poremećaja nesigurne. U probabilističkoj teoriji, pravi stohastički sustav je onaj čije stanje je određeno slučajno, ima slučajnu vjerojatnost distribucije, koji se može analizirati statistički, ali se ne može točno predvidjeti.
Subchronic exposure
Subkronična izloženost
Višekratna ili kontinuirana izloženost između uzročnika i domaćina, srednjeg vijeka trajanja (najčešće od 1 do 3 mjeseca), između subakutne i kronične.
Subclinical infection
Subklinička infekcija
Infekcija povezana s neznatnim kliničkim znakovima, ali uzrokovana mikroorganizmom koji je sposoban uzrokovati kliničku bolest. Infekcija može ostati subklinička, odnosno znakovi i simptomi bolesti mogu se pojaviti (postati jasniji) naknadno.
Sub-population
Pod-populacija
Jasno definiran dio populacije (npr. dojenčad, trudnice i sl.).
Susceptibility
Prijemčivost/ podložnost/osjetljivost
Razina do koje je domaćin osjetljiv na infekcije patogenom.
Susceptibility factors
Faktori prijemčivosti/ podložnosti/osjetljivosti
Karakteristike za koje se smatra da će povećati prijemčivost/osjetljivost pojedinca na štetne zdravstvene ishode.
Standard portion sizes
Standardna veličina porcije
Količina dodijeljena pojedinoj hrani (npr. čaša soka, jedna banana, šaka orašastih plodova) koja predstavlja količinu koja se obično konzumira.
Target population
Ciljna populacija
Populacija koju se uzima u obzir pri procjeni rizika, kada se populacijom smatra skupina ljudi ili životinja koja je definirana skupom zajedničkih karakteristika (npr. zemljopisno područje, dob, spol, pasmina kod životinja itd).
Target tissue or organ
Ciljna tkiva ili organi
Za veterinarske lijekove, jestivo životinjsko tkivo (mišići, masti, jetra ili bubreg) odabrano za praćenje ukupnih ostataka u životinji. Obično je to, ali ne i nužno, tkivo s najsporijom stopom smanjenja ostataka. Za prehrambene aditive, onečišćivače i pesticide ciljna tkiva/organi podrazumijevaju biološko tkivo(a) ili organ(e) kod kojih je poznata biološka aktivnost/toksičnost tvari.
Tolerable monthly intake (TMI)
Podnošljivi mjesečni unos
Najveći unos tvari iz hrane, kao što su nutrijenti ili kontaminanti, koji se može mjesečno doživotno konzumirati bez značajnijeg rizika za zdravlje.
Temporary acceptable daily intake (TADI)
Privremeni prihvatljivi dnevni unos
Koristi se kada su podaci dovoljni da bi se zaključilo kako je uporaba tvari sigurna tijekom relativno kratkog vremenskog perioda potrebnog za stvaranje i procjenu daljnjih sigurnosnih podataka, ali nisu dovoljni za zaključak da je uporaba tvari sigurna tijekom života. Pri uspostavi privremenog ADI-ja koristi se faktor sigurnosti veći od normalnog.
Teratogenicity
Teratogenost
Svojstvo tvari da izaziva ili uzrokuje poremećaje u razvoju embrija ili fetusa.
Theoretical maximum daily intake (TMDI)
Teoretski najveći dnevni unos
Predviđeni najveći dnevni unos, na primjer, ostataka pesticida, uz pretpostavku da su ostaci prisutni na najvećoj razini 7 na granici prosječne dnevne potrošnje hrane po osobi. TMDI može se izračunati za različite regionalne ili potrošačke prehrambene klastere. Izražava se u miligramima ostatka po osobi.
Threshold
Prag
Najniža doza kemikalije ispod koje učinak nije primijećen ili se ne očekuje da će do njega doći.
Threshold model
Model s pragom djelovanja
Model koji opisuje odnos između doze i odgovora, a koristi se za većinu toksikanata i polazi od pretpostavke da doza nema učinka dok se ne dostigne određeni prag.
Tolerable daily intake (TDI)
Podnošljivi dnevni unos
Procijenjena količina tvari u hrani ili vodi za piće koja se može unositi svakodnevno tijekom ljudskog života bez značajnijeg rizika za zdravlje, a koja se koristi za kontaminante, odnosno tvari koje nisu namjerno dodane u hranu. TDI se izražava kao masa kemijske tvari (najčešće u mg) po kilogramu tjelesne mase.
Tolerance (of pathogens to control)
Tolerancija (kontrola patogena)
Sposobnost mikroorganizma da podnese posebne mjere kontrole okoliša (npr. zračenje, ekstremne temperature, biocide, dezinfekciju).
Tolerable weekly intake (TWI)
Podnošljivi tjedni unos
Najveći unos tvari iz hrane, kao što su nutrijenti ili kontaminanti, koji se može na tjednoj osnovi doživotno konzumirati bez značajnijeg rizika za zdravlje.
Toxicant
Toksikant/otrov
Svaka tvar koja može izazvati štetni učinak.
Toxicity
Toksičnost/ otrovnost
Potencijal tvari da uzrokuju štetne učinke u živom organizmu.
Toxicodynamics
Toksikodinamika
Proces interakcije kemijskih tvari s ciljnim mjestima u organizmu i posljedične reakcije koje dovode do štetnih učinaka ("što kemijska tvar čini organizmu").
Toxicokinetics
Toksikokinetika
Proces unosa potencijalno toksičnih tvari u organizam, distribucija tvari i njihovih metabolita, biotransformacija koju prolaze i njihovo uklanjanje iz organizma ("sudbina kemijske tvari u organizmu").
Toxicology
Toksikologija
Znanost o djelovanju toksičnih tvari na organizam.
Toxicological reference value - Synonim: Health-based guidance value
Toksikološki referentna vrijednost
Vrijednosti kojima su određene prihvatljive, najveće, podnošljive i sl. vrijednosti unosa tvari u organizam (ADI, TDI, ARfD, PTWI i dr.).
Traceability
Sljedivost
Pojam koji uključuje obvezu uspostave odgovarajućih postupaka subjekata u poslovanju s hranom za identificiranjem proizvoda, praćenjem porijekla materijala i sirovina, te praćenjem procesa proizvodnje, prerade, distribucije i prodaje sa svrhom opoziva ili povlačenja hrane i hrane za životinje s tržišta ukoliko postoji rizik za zdravlje potrošača.
Transparency
Transparentnost
Karakteristike procesa u kojem su znanstvene analize, ograničenja, pretpostavke, prosudbe vrijednosti, odluke i nesigurnosti izražene jasno, u potpunosti i sustavno, te dokumentirane i dostupne javnosti.
Total diet study (TDS)
Ukupna prehrambena studija
Studija osmišljena za procjenu vjerojatnog unosa štetnih ili korisnih tvari putem prehrane. Prilikom provođenja takve studije, najčešće konzumirana hrana kupuje se u trgovinama u određenoj zemlji te se potom analizira.
Target population
Ciljana populacijska grupa
Dio zdrave populacije definiran određenim dobnim rasponom i spolom. Zbog svog posebnog fiziološkog statusa, trudnice i dojilje su specifična ciljana populacijska grupa.
Tolerable upper intake level (UL)
Gornja granica podnošljivog unosa
Najveći kronični dnevni unos hranjive tvari koji ne predstavlja rizik od štetnih učinaka na zdravlje ljudi.
Uncertainty
Nesigurnost
Nedostatak znanja o čimbenicima koji utječu na procjenu rizika i mogu dovesti do netočnih ili pristranih rezultata procjena rizika i opasnosti. Nesigurnost se može smanjiti daljnjim istraživanjima.
Uncertainty Analysis
Analiza nesigurnosti
Metoda za procjenu nesigurnosti povezana s ulaznim parametrima modela, pretpostavkama i strukturom / oblikom.
Uncertainty factor (UF)
Faktor nesigurnosti
Vidi pod: Safety factor (sigurnosni faktor).
Upper bound (UB)
Gornja granica
Granica maksimalne izloženosti potencijalno štetnoj tvari ukoliko hrana sadrži zanemarive količine te tvari. U slučaju upravljanja rezultatima koji su manji od vrijednosti LOD-a ili LOQ-a, svakom takvom rezultatu se najčešće pridružuje njihova puna vrijednost. Ovakva statistička obrada rezultata ujedno označava najgori mogući scenarij.
Veterinary drug residue
Ostaci veterinarskih lijekova
Ostaci bilo koje tvari primijenjene na životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane (meso, mlijeko, jaja, med itd.), bilo da su korištene u terapeutske, profilaktičke ili dijagnostičke svrhe, ili za modificirane fizioloških funkcija ili ponašanja. To su najčešće ostaci antibiotika, antiparazitnih lijekova, hormonskih pripravaka itd.
Virulence
Virulencija
Sposobnost organizma (npr. bakterije, virusa ili parazita) da uzrokuje bolest, odnosno stupanj njegove patogenosti.
Vulnerable group
Ranjiva skupina
Bilo koja pod-populacija koja može biti izložena većem riziku od štetnih učinaka od ostatka populacije (trudnice, dojenčad, kronični bolesnici itd.).
Waiting period
Karenca
Vremenski razmak između zadnje primjene veterinarskog lijeka ili sredstva za zaštitu bilja i vremena kada se hrana može sigurno konzumirati.
Waterborne pathogen
Patogen iz vode
Mikroorganizam koji je u stanju izazvati bolest koja se može prenijeti putem vode i vode za piće.
Weight of Evidence
Važnost dokaza
Postupak u kojem su vrednovani i procijenjeni svi dokazi koji su smatrani relevantnima za odluku.
Worst case scenario
Najgori mogući scenarij
Korištenje najvećih vrijednosti u modelu procjene rizika kako bi se u obzir uzeo najgori predvidljiv ishod.
Xenobiotic
Ksenobiotik
Sinonim za toksikant, iako se ovdje misli na sve tvari stranog podrijetla u organizmu, tj. one čija je prisutnost u organizmu neuobičajena, čime su isključene hranjive tvari.
Zoonoses
Zoonoze
Zoonoze su bolesti koje se prirodno prenose između životinja i ljudi. Uzročnici zoonoza mogu biti bakterije, virusi, gljivice ili drugi uzročnici zaraznih bolesti.
- Ispunite našu anketu
- Zakonska regulativa
- Izlazni znanstveni i stručni dokumenti
- Projekti i istraživanja
- Godišnja izvješća službenih laboratorija
- EFSA Focal Point za RH
- Nacionalna mreža institucija NN 43/10
- INFOSAN Focal Point za RH
- Rječnik pojmova koji se koriste u procjeni rizika u području sigurnosti hrane
- Vodič za prehrambeni sektor „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“