Zakonom
o hrani (NN 81/13) jedna od glavnih zadaća Hrvatske agencije
za hranu je znanstvena procjena rizika u području
sigurnosti hrane i hrane za životinje te davanje
znanstvenih, stručnih mišljenja te pružanje znanstvene i
tehničke pomoći nadležnim tijelima u području sigurnosti
hrane i hrane za životinje, kvalitete hrane i hrane za
životinje, u pitanjima prehrane ljudi, u pitanjima koja se
odnose na stavljanje na tržište nove hrane, hrane obogaćene
nutrijentima, hrane za posebne prehrambene potrebe, hrane za
životinje za posebne hranidbene namjene i genetski
modificirane hrane i hrane za životinje, pitanjima vezanim
uz zdravlje i zaštitu životinja te biljno zdravstvo.
Za obavljanje navedenih djelatnosti
potrebno je provesti istraživanja. Istraživanja koje provodi
HAH radi obavljanja svoje osnovne zadaće:
Istraživanja provedena 2014. godine
Određivanje prisutnosti THC - a u
različitim vrstama hrane
Učestalost i distribucija nametnika
Alaria alata u mesu divljači
Određivanje ergot alkaloida u hrani
Mikrobiološka procjena rizika
tradicionalnih svježih, polutvrdih i tvrdih sireva na
tržnicama RH
Izloženosti populacije RH slobodnom
i maskiranom obliku deoksinivalenola u hrani na bazi
žitarica
Istraživanja provedena 2013. godine
Studija o zamrznutom mesu svinja
Istraživanje količine nitrata u zelenom
povrću na tržištu RH
Istraživanje kontaminacije teškim
metalima domaće i uvozne ribe i proizvoda od ribe
Istraživanje prisutnosti ftalata u
hrani
Istraživanje o mogućnosti
preživljavanja toksoplazmi u hrvatskim tradicionalnim
suhomesnatim proizvodima
Istraživanje aflatoksin M1 u sirovom
mlijeku i proizvodima na bazi mlijeka na području Republike
Hrvatske
Istraživanje „Utjecaj površinske
plijesni na kontaminaciju slavonskog kulena okratoksinom A
tijekom procesa zrenja“
Istraživanja provedena 2012.
godine
Studija
„Pojavnosti mikotoksina u krmivima i krmnim smjesama
za životinje u RH“
Studija o smrznutom mesu svinja
Studija o utjecaju dodataka prehrani na
neke mikrobiološke parametre higijene mesa peradi
Istraživanje prisutnosti ftalata u
hrani
Istraživanje prisutnosti nitrata u
zelenom povrću
Ispitivanje kontaminacije teškim
metalima domaće i uvozne ribe i proizvoda od ribe
Istraživanje „Listeria monocytogenes i
drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće
proizvodnje s područja Republike Hrvatske“
Istraživanje „Izloženost populacije
Republike Hrvatske esencijalnim i ne-esencijalnim elementima
primjenom studije ukupne prehrane“
Određivanje mikotoksina i metabolita u
urinu trudnica
Praćenje pojavnosti citrinina i
okratoksina A u mesnim proizvodima na području Republike
Hrvatske
Istraživanja provedena 2011.
godine
Studija „Analiza i procjena rizika od
prehrambenih aditiva u hrani na hrvatskom tržištu“
Studija „Procjena rizika od mikotoksina
u hrani za životinje“
Studija „Određivanje izloženosti
tradicionalno držane domaće svinje za protozoon Toxoplasma
gondii“
Studija „Utjecaj antibiotika u uzorcima
svježeg mlijeka na zdravlje potrošača“
Studija „Procjena rizika od teških
metala u mesu divljači na zdravlje potrošača“
Istraživanja provedena 2010.
godine
Znanstvena studija „Procjena rizika od
prehrambenih aditiva na hrvatskom tržištu“
Znanstvena studija
„Procjena rizika od mikotoksina u krmivima i krmnim
smjesama“
Znanstvena studija - Procjena rizika od
teških metala u mesu
divljači na zdravlje potrošača
Znanstvena studija - Određivanje
izloženosti tradicionalno držane domaće svinje protozonu
Toxoplasma gondii
Znanstvena studija - Utjecaj
antibiotika u uzorcima svježeg mlijeka na zdravlje potrošača
Znanstvena studija - Proizvodnja povrća
i prijenos teških metala iz tla u prehrambeni lanac
Istraživanja provedena 2009.
godine
Prikupljanje podataka o prehrambenim
navikama stanovništva RH
Znanstvena studija o analizi i procjeni
rizika od prehrambenih aditiva na Hrvatskom tržištu
Znanstvena studija vezana za procjenu
rizika od mikotoksina u hrani za životinje
Znanstvena studija o procjeni rizika od
teških metala u mesu divljači na zdravlje potrošača
Znanstveni projekt „Toksični i
esencijalni teški metali u zrnu pšenice na kiselim i
karbonatnim tlima Republike Hrvatske“
Znanstveni projekt „Mikotoksini u
pšenici uskladištenoj u Slavoniji i Baranji“
Znanstveni projekt „Mikotoksini u
tipovima kukuruza namijenjenim ljudskoj prehrani“
|