Projekti u području sigurnosti hrane u kojima je CSH voditelj
NACIONALNO ISTRAŽIVANJE PREHRAMBENIH NAVIKA DOJENČADI I MALE DJECE 2017-2021
SUPPORT TO NATIONAL DIETARY SURVEYS IN COMPLIANCE WITH THE EU MENU METHODOLOGY – THE CHILDREN SURVEY, INCLUDING SUBJECTS FROM THREE MONTHS UP TO 9 YEARS OLD
Centar za sigurnost hrane (CSH), uz financijsku potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), provodi prvo nacionalno istraživanje koje ima za cilj prikupiti podatke o prehrambenim navikama djece u dobi od 3 mjeseca do 9 godina. Istraživanje će se, u periodu od 2017. do 2021., provesti na reprezentativnom uzorku za RH ove dobne populacije, što iznosi minimalno 2000 ispitanika. Istraživanje će se bazirati na EFSA EU Menu metodologiji, u cilju dobivanja kvalitetnih podataka na individualnoj razini koji će biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja. Istraživanje je podijeljeno u tri faze. U prvoj fazi je predviđena implementacija EU Menu metodologije na nacionalnu razinu, kako bi se obuhvatile specifičnosti prehrambenih navika. U ovoj fazi bit će kreiran i prvi nacionalni softver za prikupljanje i obradu podataka, nakon čega će se provesti pilot istraživanje u svrhu testiranja postavljene metodologije. U drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika u trajanju od dva neuzastopna dana, kroz sva četiri godišnja doba, kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. U zadnjoj fazi slijedi obrada prikupljenih podataka, validiranje i prosljeđivanje podataka u EFSA-i u zadanom formatu putem platforme DCF (Data Collection Framework). Nakon dodatne validacije podataka u EFSA-i, podaci će biti objavljeni u opsežnoj Europskoj bazi podataka o konzumaciji hrane tzv. EFSA Comprehensive European Food Consumption Database.
Po završetku projekta podaci o prehrambenim navikama bit će objavljeni na web stranici CSH, a na zahtjev bit će dostupni u prilagođenim formatima i razinama svim zainteresiranim stranama.
Projekt koji financira Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ima vrijednost od 155.000 €, a provoditi će se 4,5 godine (01/2017 – 06/2021).
Više o projektu pročitajte ovdje.
NACIONALNO ISTRAŽIVANJE PREHRAMBENIH NAVIKA ADOLESCENATA I ODRASLE POPULACIJE
SUPPORT TO NATIONAL DIETARY SURVEYS IN COMPLIANCE WITH THE EU MENU METHODOLOGY – THE ADULTS’ SURVEY, INCLUDING SUBJECTS FROM 10 TO 74 YEARS OLD
Centar za sigurnost hrane (CSH), uz financijsku potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), provodi nacionalno istraživanje koje ima za cilj prikupiti podatke o prehrambenim navikama adolescenata od 10 do 17 godina, odraslih od 18 do 64 godine i starijih od 65 do 74 godine. Ovaj projekt dio je višegodišnjeg EFSA EU Menu niza projekata (od 2011. godine) kojem je namjera jedinstvenom metodologijom prikupiti podatke o prehrambenim navikama svih dobnih kategorija u Europskoj uniji s ciljem procjene izloženosti kontaminantima porijeklom iz hrane. Istraživanje će se, u periodu od 2018. do 2022., provesti na reprezentativnom uzorku za RH ove dobne populacije. Istraživanje će se bazirati na EFSA EU Menu metodologiji, u cilju dobivanja kvalitetnih podataka na individualnoj razini koji će biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja. Istraživanje je podijeljeno u tri faze. U prvoj fazi je predviđena implementacija EU Menu metodologije na nacionalnu razinu, kako bi se obuhvatile specifičnosti prehrambenih navika. U ovoj fazi provesti će se pilot istraživanje u svrhu testiranja postavljene metodologije. U drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika u trajanju od dva neuzastopna dana, kroz sva četiri godišnja doba, kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. U zadnjoj fazi slijedi obrada prikupljenih podataka, validiranje i prosljeđivanje podataka u EFSA-i u zadanom formatu putem platforme DCF (Data Collection Framework). Nakon dodatne validacije podataka u EFSA-i, podaci će biti objavljeni u opsežnoj Europskoj bazi podataka o konzumaciji hrane tzv. EFSA Comprehensive European Food Consumption Database.
Po završetku projekta podaci o prehrambenim navikama bit će objavljeni na web stranici CSH, a na zahtjev bit će dostupni u prilagođenim formatima i razinama svim zainteresiranim stranama.
Projekt koji financira Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ima vrijednost od 145.000 €, a provoditi će se 4,5 godine.
Više o projektu pročitajte ovdje.
Pilot projekt implementacije SSD2 u okviru elektroničkog prijenosa standardiziranog prikupljanja analitičkih podataka u EFSA-u
Cilj pilot projekta je napraviti nacionalnu bazu podataka za elektronsko prikupljanje, ekstrakciju, transformaciju, validaciju i prijenos podataka o službenim kontrolama, koje su zemlje članice EU obvezne dostavljati svake godine, u EFSA-u. EFSA će kroz ovaj pilot projekt dobiti povratne informacije iz zemlja članica EU, u kojima se model testira, o prednostima i nedostacima uvođenja SSD2 modela na nacionalnoj razini s ciljem njegovog poboljšanja i na kraju implementacije. Podaci obuhvaćaju kontaminante, aditive, rezidue pesticida i veterinarsko medicinske proizvode. Osim toga, na godišnjoj osnovi, provodit će se automatsko ažuriranje nacionalne baze podataka EFSA-inim katalozima.
Hrvatska agencija za hranu je voditelj projekta, a sudionici na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane; Ministarstvo poljoprivrede, Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike; Ministarstvo zdravlja, Uprava za unaprjeđenje zdravlja; Hrvatski veterinarski institut i Irska agencija za sigurnost hrane.
Projekt koji financira Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ima vrijednost od 940.800,00 HRK. Projekt je trajao 18 mjeseci (22.10. 2015.-22.04.2017.godine.)
Više o projektu pročitajte ovdje.
Implementacija i testiranje elektroničke prijave podataka o zoonozama, antimikrobnoj rezistenciji i pojavi bolesti uzrokovanih hranom u XML, Excel i CSV formatu
Ovim će se projektom u Republici Hrvatskoj uspostaviti novi sustav prikupljanja i prijave podataka koji će omogućiti automatski prijenos podataka u XML formatu iz nacionalnih podatkovnih repozitorija putem EFSA-ine web aplikacije Data Collection Framework. Novi sustav značajno će utjecati na poboljšanje kvalitete prikupljenih podataka čime će se znanstvenoj i stručnoj zajednici omogućiti njihovo učinkovitije korištenje. Posljedično, novi sustav utjecat će na podizanje razine zaštite zdravlja građana Republike Hrvatske.
Hrvatska agencija za hranu je voditelj projekta, a sudionici na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane; Ministarstvo zdravlja, Uprava za unapređenje zdravlja; Hrvatski veterinarski institut; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za epidemiologiju i Hrvatska poljoprivredna agencija.
Projekt koji financira Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ima vrijednost od 575.047,50 HRK. Projekt je trajao 24 mjeseca (21.10.2015. – 21.10.2017.).
Više o projektu pročitajte ovdje.
Projekti u području sigurnosti hrane u kojima je CSH dionik
Mikrobna ekologija voda kao pokazatelj zdravstvenog stanja okoliša AQUAHEALTH
Projektom će se provesti opsežna studija bakterijske zajednice u vodenom stupcu, sedimentu i ribama kao pokazateljima zdravstvenog stanja vodenog okoliša te njegovih mogućih implikacija na ljudsko zdravlje. Istražiti će se genetska raznolikost bakterijskih izolata u vodenom okolišu, odnosi između izolata iz okoliša, iz zdravih riba i iz riba s kliničkim simptomima bolesti. Istražit će se profili rezistencije na antimikrobne lijekove, kako bi se utvrdila potencijalna vezu između odabranih modelnih bakterija i njihove rezistencije te učinak različitih uzročnika stresa iz okoliša. Time će se stvoriti osnova za daljnje djelovanje u prevenciji bolesti i poremećaja zdravlja riba zbog djelovanja uvjetno patogenih bakterija. Poboljšana održivost okoliša će poboljšati ukupnu ekonomsku održivost sektora akvakulture. Navedeno će biti od velikog interesa za širu javnost, proizvođače, potrošače riba i ribljih proizvoda, kao i kreatore i izvršitelje zakona.
Sudionici na projektu su Institut Ruđer Bošković; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Lancaster Environment Centre, Lancaster University; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci; Sveučilište u Dubrovniku-UNIDU; Tehnološki i poslovno-inovacijski centar za marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku-MARIBIC/UNIDU; Centar za eksperimentalnu patologiju riba Sveučilišta u Messini-CISS i Centar za sigurnost hrane.
Projekt kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost ima vrijednost od 919.808,00 HRK. Projekt je trajao 4 godine (od 25. 11. 2015. do 24. 11. 2019.).
Više o projektu pročitajte ovdje.
PROteINSECT je trogodišnji projekt (2013. – 2016.) financiran od strane Europske komisije, a bavi se istraživanjem izvedivosti korištenja proteina dobivenih od insekata u hrani za životinje. U projektu sudjeluje 12 partnera iz 7 zemalja Europe, Afrike i Azije, a koordinira ga Food and Enviromental Research Agency (FERA) iz Velike Britanije.
Hrvatska agencija za hranu uključila se u provođenje ankete o percepciji potrošača o hrani za životinje u okviru PROteINSECT projekta. Rezultati ove ankete, zajedno s rezultatima ostalih sudionika na projektu, predstaviti će se članovima Europskog parlamenta i donositeljima propisa te će utjecati na europsku politiku vezanu za dostupnost sigurne hrane u budućnosti.
Više o projektu možete pročitati na slijedećem linku.
FP7 Total Diet Study Exposure (KBBE.2011.2.4-02) je kolaborativni projekt financiran od strane Europske komisije iz područja: „Hrana, poljoprivreda, ribarstvo i biotehnologija – 2.2.4 Kvaliteta i sigurnost hrane”. Projekt se provodio u periodu od 01.02.2012. do 31.01.2016.. Glavni cilj projekta je unaprjeđenje i standardizacija TDS istraživanja diljem EU. Radni zadaci, kojima je planirana realizacija glavnog cilja projekta, podijeljeni su u 11 radnih paketa te uključuju stručnjake iz 19 zemalja i 26 institucija, najvećim djelom istraživačkih centara i nacionalnih agencija za sigurnost hrane.
AGRI-CONTO-CLEEN – Agricultural Contribution Towards Clean Environment and Healthy Food (Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani) je projekt u okviru IPA II Prekograničnog programa Hrvatska –Srbija. Projekt je trajao 24 mjeseca (travanj 2013.-travanj 2015.)
Glavni mu je cilj povećanje doprinosa poljoprivrede očuvanju okoliša i izgradnja sustava poljoprivredne proizvodnje u pravcu proizvodnje kvalitetnije hrane i poljoprivrednih proizvoda te povećanje svijesti javnosti o utjecaju poljoprivrede na očuvanje okoliša i proizvodnju zdrave hrane.
ECOTOP – Understanding and educating of ECOTOURISM through cross-border cooperation (Podizanje svijesti i edukacija o EKOTURIZMU putem prekogranične suradnje ) je projekt u okviru IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska. Projekt je trajao 12 mjeseci (listopad 2013.-listopad 2014.).
Glavni nositelj IPA projekta „Podizanje svijesti i obrazovanje o ekoturizmu kroz prekograničnu suradnju“ identifikacijskog broja: IPA HUHR/1101/2.2.1/0010 je Gospodarska i industrijska komora Zala županije u Mađarskoj. Sa mađarske strane projektni partneri su Gospodarka i industrijska komora Somogy županije i Kapošvarsko sveučilište, dok su sa hrvatske strane partneri na projektu Visoko gospodarsko učilište Križevci i Hrvatska agencija za hranu ima ulogu partnera.
Projekti u području sigurnosti hrane koje CSH podržava
FP7 EU projekt pod nazivom PROMISE- “Protection of consumers by microbial risk mitigation through combating segregation of expertise” trajao je 3 godine (2012.-2015.)
Glavni cilj projekta je procjena rizika i zaštita zdravlja ljudi od zoonoza porijeklom iz ilegalno uvezene hrane. Projekt je obuhvatio sakupljanje uzoraka hrane sa različitih graničnih prijelaza (morske, kopnene te zračne luke) u 10 zemalja. U projektu sudjeluje ukupno 20 institucija iz 14 zemalja Europe.
Selection and improving of fit-for-purpose sampling procedures for specific foods and risks – BASELINE je projekt financiran od strane Europske unije, a cilj mu je bio osigurati usklađene i validirane strategije uzorkovanja, strukturirane prema Međunarodnim standardima (npr. ISO), koje bi služile kao potpora europskoj politici u sigurnost hrane i bile pogodne za proizvođače hrane. Cilj je takvog pristupa prikupljanje i usporedba podataka, te poboljšavanje kvantitativnih analiza rizika odabranih bioloških i kemijskih agensa.
Projekt je trajao od 01.08. 2009. do 31.07.2013. Koordinator projekta bio je prof. dr. Gerardo Manfreda sa Alma Mater Studiorum, University of Bologna. U projektu je sudjelovalo 20 partnera iz 9 zemalja.