Mogućnosti liječenja nekih najčešćih zaraza podrijetlom iz hrane su u padu, jer tipovi bakterija (tzv. “izolata”) i dalje pokazuju otpornost na antimikrobne lijekove. Na primjer, izolati salmonele, rezistentni na različite lijekove, nastavljaju se širiti Europom. Također, u nekim državama članicama EU prijavljena je visoka razina rezistencije na antimikrobni ciprofloksacin kod izolata kampilobaktera u ljudi i životinja. Ovo su neki od rezultata najnovijeg Sažetog izvješća EU o antimikrobnoj rezistenciji (AMR) zoonotskih bakterija i bakterija indikatora iz ljudi, životinja i hrane (EFSA-ECDC), koje analizira podatke iz 2013. godine.
Po prvi put, EFSA i ECDC su koristili slične kriterije za interpretaciju podataka. “Nalazi antimikrobne rezistencije kod ljudi, životinja i hrane sada se mogu bolje uspoređivati. To je korak naprijed u borbi protiv antimikrobne rezistencije“, istaknula je Marta Hugas, vd voditeljica EFSA-inog Odjela za procjenu rizika i znanstvenu potporu.
“Ako uzmemo u obzir da veliki dio ljudskih zaraza kampilobakterom potječe iz rukovanja, pripreme i konzumacije pilećeg mesa, visoke razine rezistencije na fluorokinolone primjećene u izolatima kampilobaktera, kod ljudi i brojlera su zabrinjavajuće. Takva visoka razina rezistencije smanjuje učinkovite mogućnosti liječenja za teške ljudske kampilobakterioze“, rekao je Mike Catchpole iz ECDC.