back to top

efsa-logo

EFSA i ECDC objavili Skupno izvješće Europske unije o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnicima zoonoza i izbijanjima bolesti koje se prenose hranom za 2014. godinu

17/12/2015 9:43

Infekcije kampilobakterom i listeriama i dalje rastu u EU – prema izvještaju EFSA-e i ECDC-a.

EFSA-ECDC izvještaj pokriva 14 zoonoza te epidemije bolesti koje se prenose hranom. Podaci su skupljeni u 32 Europske zemlje (28 zemalja članica i 4 koje nisu članice). Europska komisija i zemlje članice EU koriste te podatke za nadzor, kontrolu i sprječavanje zoonoza.

Glavni zaključci najnovijeg godišnjeg izvještaja EFSA-e i ECDC-a o zoonozama i epidemijama bolesti koje se prenose hranom u EU ukazuju na to da slučajevi humanih kapilobakterioza i listerioza ponovno rastu u 2014., te na taj način nastavljaju uzlazni trend započeo 2008, dok je broj slučajeva salmoneloza u malom porastu, prvi put od 2008.

U usporedbi s 2013., broj humanih listerioza narastao je za 16% s ukupno 2161 potvrđenih slučajeva u 2014. Iako je broj prijavljenih slučajeva relativno nizak, zabrinjava njegov porast iz razloga što je nadzor ove bolesti usmjeren na nekoliko oblika bolesti, a kod ove je bolesti povećana smrtnost u odnosu na ostale bolesti koje se prenose hranom, osobito u starijih i osoba s oslabljenima imunološkim sustavom. Listeria monocytogenes, uzročnik listerioze u ljudi i životinja, rijetko prelazi zakonski propisane granice sigurnosti u hrani spremnoj za konzumaciju, koja predstavlja najčešći izvor zaraze za ljude. Kampilobakterioza je i dalje najčešće prijavljena bolest koja se prenosi hranom u EU, a trend rasta prisutan je od 2005. Broj prijavljenih potvrđenih slučajeva u 2014. iznosio je 236851, odnosno 22067 više slučajeva (10%) u usporedbi s 2013. Većina zemalja članica EU prijavila je povećanje broja slučajeva kampilobakterioze, što se djelomično može objasniti poboljšanjem sustava nadzora i/ili poboljšanom dijagnostikom u nekim zemljama. U hrani, Campylobacter spp. najčešće je pronađen u pilećem mesu.

Mike Catchpole, vodeći znanstvenik ECDC-a, izjavio je: “Zabrinjavajuće je što su infekcije ljudi kampilobakterom i listerijom i dalje u porastu u EU. Ovakav situacija upućuje na važnost pojačanog nadzora listerioze molekularnom tipizacijom, što se trenutno radi u ECDC i EFSA-i, te jačanju kontrolnih mjera za kampilobakter na EU razini.“

„Svi glavni sudionici u lancu hrane moraju zajedno djelovati na poboljšanje monitoringa na razini EU. Takva je suradnja ključna kako bi se smanjio broj slučajeva ovih bolesti“, rekla je Marta Hugas, načelnica EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i kontaminante.

Cjelokupno izvješće pogledajte na linku:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4329

Preporučite nas: