Knjiga Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani nastala je na inicijativu Znanstvenog odbora za biološke, kemijske i fizikalne opasnosti u hrani Hrvatske agencije za hranu, a namjena joj je širu javnost upoznati s kemijskim i fizikalnim onečišćivačima, koje se mogu naći u hrani, te na znanstveno utemeljenim činjenicama opisati njihove karakteristike, razloge uporabe kao i mogući utjecaj na zdravlje ljudi.
Autori knjige su prof. dr sc. Frane Delaš, prof. dr. sc. Kata Galić, prof dr. sc. Đurđa Vasić-Rački, prof. dr. sc. Tomislav Klapec, mr. sc. Dubravka Kipčić, mr. sc. Marijan Katalenić, Nino Dimitrov, dipl. ing. i Bojan Šarkanj, dipl. ing.
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani su opisane u šest poglavlja, a na kraju knjige se nalazi rječnik korištenih pojmova i kratica te životopisi autora. Knjiga ima 265 stranica, a nakladnik je Hrvatska agencija za hranu.
Zbog velike zainteresiranosti, Hrvatska agencija za hranu odlučila je omogućiti besplatno preuzimanje na Knjiga kemijske i fizikalne opasnosti.